Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия ще отбележи юбилея си навръх Димитровден – професионалния празник на строителя

Умна къща, базирана на иновативните концепции за пестене на разходи за еленергия, с много зеленина и възможности за елуправление, ще майсторят младите архитекти, конструктори, геодезисти, инженери и озеленители в двора на ПГАСАГ „Арх. Камен Петков“. Те ще започнат работа навръх Димитровден – професионалния празник на строителя, който е патронен и за гимназията. Тази година обаче училището има още един повод – чества своята 60-годишина. На 26 октомври точно в 9 часа младите строители стартират проекта за модерен дом, за да приложат на практика знанията и уменията, които са натрупали в обучението си до момента. Те ще работят на открито, така че гостите могат да наблюдават отблизо творческия процес.

Паралелно с тях своята креативност и изобретателност ще демонстрират учениците от специалност „Водно строителство“, чиято амбиция е да направят робот от водопроводни тръби. Конструкторите ще покажат сръчност при създаването на проекти на мостове, музеи, храмове и даже на стадиони от спагети. Гимназистите от „Парково строителство“ ще проявят фантазия при аранжирането на цветя, без които няма как да мине една кръгла годишнина.

В програмата за юбилея са включени също музикални и танцови изпълнения на таланти от училището, които ще бъдат в центъра на тържествения концерт с начало 10 часа. Час по-късно започват спортните предизвикателства, начело с ултрамаратонеца Красимир Ангелов. Предвидени са сериозни награди за победителите.

История

Началото е поставено през 1962 г., когато по решение на Министерството на образованието гимназия “Йорданка Николова” е преобразувана в Строителен техникум с две специалности – „Строителство и архитектура“ и „Геодезия“. През 2003 г. техникумът е преименуван в Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия. Днес в гимназията се учат близо 1000 ученици в 7 специалности с разширено изучаване на английски и немски език. ПГАСГ участва с проекти по национални и европейски програми.