Даже малчуганите в детските градини играят на „Баба Грани“ под формата на гоненица с бутане и удряне, алармира координаторът на Дружеството на психолозите в Пловдив Теодора Пампулова

В съвременния свят сякаш е немислимо детето да не разполага с мобилен телефон или таблет. Достъпът до неограничен интернет обаче е предпоставка то да прекарва повече време в каналите за видео споделяне. От края на миналата учебна година се наблюдава тенденция, или нещо като мода, сред децата до четвърти клас, която продължава и днес, отбелязва детският психолог Теодора Пампулова.

Те се събират на групички в междучасието и използват устройствата си, за да гледат страшни видеоклипове. Предизвикателството е да изгледат целия клип, без да се откажат. Така, дори и да се страхува, детето продължава да следи екрана, за да не го сметнат другите за страхливец.

Обект на разговори сред деца са героите видеоклипове Кървавата Мери, Пениуайз, Дух Анабел, Баба Грани, Слендърмен и др. Страшните персонажи са популярни дори и сред малчуганите в детските градини, които играят на „Баба Грани“ под формата на гоненица с бутане и удряне. Пампулова съветва родители и учители да бъдат внимателни за резки промени в детското поведение и настроение.

„Детето изглежда непрекъснато тревожно и неспокойно, че нещо ще се случи на него или на някой от семейството му, уплашено е, оплаква се от болки в корема, гадене. Често отказва да остава само у дома, да се къпе  или да ходи до тоалетна само, изпуска се по малка нужда, има неспокоен сън или сънува кошмари, плаче насън, страхува се от тъмното, от огледала, от излизане навън. Самите клипчета подтикват детето да се държи по-агресивно от обикновено, като на игра да посяга на съученици и връстници“, анализира последствията психологът.

Детето трудно можело да намери рационални и логични обяснения на видяното. Именно поради тази причина го възприема като напълно възможно. Малчугани с по-слаба психика можели да развият страхова невроза.

Компютърната зависимост пък е сред най-честите причини родителите да потърсят консултация с психолог. Вманиачаването на детето по игрите и видеоклиповете водело до намаляване на училищната успеваемост, отказ да се посещава спорт, влошаване на взаимоотношенията с връстници и в семейството.