Пожарникар, електроинженер и дърводелец влязоха в клас в Седмицата на професиите на СУ „Св.св. Кирил и Методий”

Мини тренировка на училищното игрище на СУ „Св.св. Кирил и Методий” направи стражът на футболен клуб „Ботев” Иван Чворович. Вратарят на жълто-черните запозна първокласниците с различни начини за спасяване на топката и с правилата за честна игра. Той е баща на Мати от 1 а клас, затова с готовност приел предложението да гостува в рамките на инициативата „Седмица на професиите”. След като научили, че първият гост ще бъде прочут футболист, децата били толкова развълнувани, че слушали с огромен интерес напътствията му и дали всичко от себе си, за да покажат умения на терена.

„Спортувайте редовно, за да бъдете здрави и силни, но бъдете и прилежни в уроците”, пожелал Чворович на момчетата и момичетата от Монтесори паралелката.

Четирима родители на ученици се отзовали на поканата да представят по атрактивен начин своите професии.

Колко е отговорно да си пожарникар разказал бащата на Александър. От Живко Хвойнев децата научили практически как да се ориентират в пространство с маска, какви правила трябва да спазват, ако са в горяща стая, и начините за спасяване, когато имат или пък им липсват предпазни средства.

За професията на електроинженера Монтесори първолаците се ориентирали при гостуването на инж. Марияна Андонова. Майката на Симеон показала различни видове предавки, инструменти за работа с електричество и разяснила правилата за предпазване от токов удар. Децата получили шанс сами да свързват кабели и клеми.

За тайните на дървото и всичко, което може да се направи от него, разказал Георги Рангелов. Бащата на Кари, който е дърводелец, дал възможност на първокласниците да изработят дървени рамки за класната стая.

„Всяко едно дете беше изключително гордо със своя родител. Участниците получиха грамота като знак на признателност от наша страна”, каза класният ръководител Албена Фиданска.