135 директори от София на двудневен семинар в Пловдив. Зам.-кметът Стефан Стоянов ги покани да се присъединят към програмата

DSCF2125

Как се справяте с хиперактивните, какво се случва, когато няколко деца едновременно искат едни и същи материали, могат ли 3-годишни да се научат да спазват правила само за два месеца. Това бяха част от въпросите, с които атакуваха пловдивските си колеги директори от столични общински детски градини.

135 педагози и ръководители на детски заведения са на двудневен семинар в Пловдив, за да се запознаят с прилагането на метода Монтесори. Пловдивската община сподели опита си от въвеждането на програмата в масовите детски градини. Преди три години стартира обучението на шестима директори и експерти от отдел „Образование”, а днес вече 80 предучилищни педагози са със сертификати, които им дават право да преподават по метода. 500 деца в шест детски градини се обучават и възпитават по Монтесори, обясни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. И не без гордост заяви, че все повече родители искат децата им да бъдат записани в групите, в които е въведена програмата. След като запозна гостите със стъпките, през които е минал Пловдив, Стоянов отправи предложение към директора на дирекция „Образование” в Столична община Мария Минчева да се включат в програмата, ползвайки опита на града под тепетата.

„В трета група вече виждаме реални резултати. Децата не са специално подбирани, а са приети на общо основание чрез системата за електронно класиране. Работим с всички 25 едновременно. След като вече сме минали основните упражнения, сега надграждаме с понятия. Започнахме с четенето и десетичната система, децата опитват да съставят и 4-цифрени числа”, обясни на софийските си колеги Дочка Попова – учител от ДГ „Майчина грижа”. Те бяха изненадани колко е тихо в групата, която посетиха, и как децата изобщо не се впечатляват от присъствието на външни лица, а всяко изпълнява избраната от него задача. Колегата й Кристина Боева презентира накратко смисъла на Монтесори педагогиката, правилата и принципите на обучение – всяко дете да бъде стимулирано към самовъзпитание и самообучение, а присъствието на учителя да е незабележимо.

Столичните директори посетиха също „Мирослава”, „Мир” и „Буратино”, където бе въведен пилотно методът.

DSCF2129