Школото, в което са сричали легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев и актьорът Кирил Варийски, празнува 100 години от създаването си

Директорът Иван Пенев също е завършил училището, което днес ръководи, където баща му е бил начален учител

Стогодишно знаме от 1918 година ще покаже на тържеството за вековния си юбилей НУ „Христо Ботев”. Реликвата с лика на поета революционер, на която със златисти букви е изписано „Народно първоначално училище „Христо Ботев”, е от създаването на школото. Оригиналното знаме е намерено съвсем случайно при разчистване на мазето и предстои да бъде реставрирано.

С тържествен концерт под открито небе на 31 май деца, учители, родители, бивши преподаватели и възпитаници ще отбележат вековния юбилей. По този повод училището бе удостоено и с почетен знак на Пловдив.

Училището отваря врати с 5 класни стаи, като първоначално е било филиал на „Хр.Г.Данов”. Бежанци от Одринска Тракия се заселват именно в квартал „Кършияка” и през 1918 година местната власт решава да обособи самостоятелно училище, което официално приема за свой патрон Ботев. Рекорден брой ученици е регистриран в периода 1963-1965 година, когато децата са 795.

Именно в това школо актьорът Кирил Варийски е изкарал четвърти, пети и първи срок на шести клас, разказва директорът Иван Пенев, който е бил съученик на звездата от култовия филм „Йо-хо-хо”.

„Баща ми беше класен на Киро и в негова памет организирах среща със семейството на Варийски, като поканих жена му, дъщеря му и внука да се срещнат с учениците. Помня, че Варийски седеше на последния чин и често, когато влизах при баща ми, се настанявах до него. Веднъж ненадейно се озовах в часа, а през това време татко ги мъмреше нещо за дисциплината, за това, че не трябвало да носят джамени в училище. А пък самият аз бях натъпкал целия си джоб. И баш в кулминационния момент, за мой ужас, стъклените топчета се разпиляха по земята“, връща се в годините назад Иван Пенев. Варийски още в пети клас пишел най-хубавите преразкази и съчинения.

През 1963-та директорът Пенев постъпва в първи клас на училище „Христо Ботев”, което ръководи през последните 20 години. И това съвсем не е случайно съвпадение, тъй като цялата професионална кариера на баща му минала в Ботевото училище.  Той преподавал в него от 1956 до 1992 година. Съвсем логично записва и сина си тук. След като завършва Руската гимназия и начална педагогика, Иван Пенев също поема по пътя на учителството. 16 години преподава в училище „Димитър Матевски”, след което оглавява „Хр. Ботев”. Преподавал е на легендарния ни гимнастик Йордан Йовчев, който е учил буквите именно тук. „Кой да подозира, че такъв спортен талант е пред нас”, коментира Пенев. Преди него училището се е ръководело от сегашния експерт по начално образование в РУО-Пловдив Васка Атанасова. Тя е била 10 години начело на училището.

Днес в него учат 460 деца от подготвителна група до 4 клас. През последните години бе извършен мащабен ремонт на фасадата и покрива, изградени бяха физкултурен салон и многофункционално спортно игрище. Училището е носител на приза „Зелен флаг” на Европейската федерация за екологично образование. Учениците са в топ 10 с резултатите си от националното външно оценяване след 4 клас.

Директорът Иван Пенев със свои колеги на шествието по повод 24 май.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.