Вая и Константин с преподавателя си по литература Горица Петрова.

 

 

Вая и Константин с преподавателя си по литература Горица Петрова.
Вая и Константин с преподавателя си по литература Горица Петрова.

Грамота за отлично представяне в раздел „Литературно творчество” получи  Вая Вълчева от ОУ „Стоян Михайловски” на международен конкурс за Васил Левски. Нейното стихотворение „Апостола на свободата” бе отличено измежду творби на участници от България, Испания, САЩ, Канада, Германия, Словакия, Сърбия, Франция. Организатори на конкурса са първата българска детска интернет телевизия „Аз мога, аз знам”, Българският учебен център „Знание” в Чикаго, Националният дворец на децата и Държавната агенция за българите в чужбина. 700 рисунки и 500 разкази и стихотворения се включиха на стотици участници на възраст от 6 до 16 години се включиха в надпреварата.

Третият международен конкурс, посветен на безсмъртното дело на Апостола, се е  провел с подкрепата на  българското консулство в Чикаго и Съюза на писателите в Америка и по света. Жури от специалисти, начело с  Лили Спасова, старши експерт в Държавната агенция за българите в чужбина, е оценявало творбите.

С още един победител се гордее ОУ „Ст. Михайловски” и това е Константин Малевски, който е сред отличените в Националния литературен конкурс „Моите детски мечти”, организиран от МОН и Националния дворец на децата. Той взе трета награда за проза с есето си „Сърце, пълно с мечти”. Целта на проявата е да стимулира творчеството и да даде възможност на децата да споделят своите мечти в избрана от тях област на изкуството.

Преподавател на отличените ученици е Горица Петрова – старши учител по български език и литература.