Победителите Стилиян и Божидара получават наградите си от Дистрикт управителя на Дистрикт 130 България - Веселин Георгиев.

Второкласници от 29 училища показаха завидни знания на състезанието „Буквоплет”, двамата с най-добър резултат отиват на националния кръг

Победителите Стилиян и Божидара получават наградите си от Дистрикт управителя на Дистрикт 130 България – Веселин Георгиев.

Бързина, точност и отлични езикови умения донесоха на второкласника от ОУ „Антим I” Стилиян Иванов победата на днешното градско състезание „Буквоплет”. Съревнованието по правоговор и правопис на български език, организирано от трите Лайънс клуба в града под тепетата, събра в хотел “Империал” ученици от 29 училища от Пловдив и общините Перущица, Марица и Родопи. Финалистите, които показаха завидни знания, бяха излъчени от вътрешните кръгове, а уменията им оценяваше жури, начело с доц. Теофана Гайдарова от Катедрата по български език на Пловдивския университет. Стилиян стигна до трети кръг заедно със своята връстничка от ОУ „Петър Бонев” в Перущица – Божидара Богданова.

След като се справи без грешка в първи и втори кръг, на финала Стилиян успя да се досети за правилната дума, за да попълни изречението „През пролетта природата се събужда за нов живот”, като сезонът беше пропуснат. Това му донесе светкавичната победа, тъй като конкурентката му в двубоя Божидара не успя да се справи в определеното според регламента на състезанието време.

Второкласникът заяви, че не се затруднил на нито една дума, а обяснението е просто – обичал да чете приказки. За добрата си подготовка е благодарен на своя класен ръководител Борислав Ненчев, който не успял да дойде на състезанието, но пък щастливата новина веднага му бе съобщена след края на надпреварата. Освен че няма проблеми с българския, поне на този етап, второкласникът е сред спортните надежди на лекоатлетическия клуб на Ива Пранжева, където тренира от няколко години.

Подгласничката на победителя – Божидара, е от Перущица, но успя да се пребори за второто място и също ще представя Пловдивска област на националното състезание в Русе на 12 май. Тя разчитала за подготовката на брат си Кънчо, който е първокурсник в специалност „Фармация” на Медицинския университет.

Според регламента на състезанието в първите два кръга децата имаха минута време, за да изредят буквите от зададена дума. Началото постави Анабел от ОУ „Алеко Константинов”, която безгрешно буквува  глагола „търкаля”. Децата успешно се справиха с думи като героизъм, сдобивам, проумявам, одеяло и кукувица. Най-добрите 15 от тях продължиха на следващия етап, когато имаха за задача да обяснят как се пише правилно контрабас, сграбчвам, възстановявам, кенгуру и полукълбо. Всички думи, които се теглеха на случаен принцип, са взети от учебниците за втори клас по различните предмети.

Някои участници доста се затрудниха, когато трябваше да образуват с думите изречения, за да стане ясно, че разбират смисъла им. Времето за мислене бе минута и половина, но доста от тях не успяха да се справят, въпреки че имаха право на два опита. Бурни аплодисменти предизвика изречението: „Аз ям само жълтъка на яйцето, защото съм алергична към белтък”.

Прилагателните определено затрудниха повече децата, тъй като трудно се досещаха как да сглобят изречение с невръстна и усуквам. Малшанс имаха състезателите,  които правилно обясниха как се пише оранжерия и журналист, но не успяха да направят изречение с думата.

„Вие сте победители, щом сте стигнали до градския финал. Невероятни сте, но винаги първото място е едно”, обърна се към децата президентът от „Лайънс клуб Евридика” Дорина Дечева и раздаде грамоти и награди на всички. Дистрикт управителят на Дистрикт 130 България Веселин Георгиев пожела на децата да вярват в себе си, а председателят на журито доц. Теофана Гайдарова ги насърчи да бъдат все така усърдни в овладяване на правописните и правоговорни норми.

Целта на организаторите от Лайънс клубовете е да поощрят изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. Идеята е подкрепена от Регионалното управление на образованието, от районните кметства и хотел “Империал”.

Тръгвайки от Русе преди четири години, състезанието обхваща все повече български градове, в това число и Пловдив, отчете Илия Деведжиев от крайдунавския град, който влезе в ролята на водещ.

Преди началото на състезанието водещият загря участниците със скорогопоговорки.
“Уча в Пловдив” бе част от журито на състезанието, заедно с доц. Теофана Гайдарова от ПУ и Мая Атанасов

Снимки: Ася Каприелян

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.