28 предучилищни педагози от втория обучителен курс по Монтесори получиха свидетелства за професионална квалификация

montesori_diplomi (15)

„Много се гордея с вас! Община Пловдив не е иноваторът, иноваторите сте вие. Промяната вече се вижда на терен”. Така зам.-кметът по образование Стефан Стоянов насърчи учителите от втория обучителен курс по Монтесори педагогика, които днес получиха свидетелства за професионална квалификация в Дома на културата. 28 предучилищни педагози от шест детски градини – „Велимира”, „Мир”, „Мирослава”, „Буратино”,  „Майчина грижа” и „Марица“, преминаха успешно 10-месечен курс.

Пловдив е пионер при въвеждането на Монтесори в общински детски градини. Общият брой на преподавателите, преминали обучение, вече е 80, а обхванатите деца в групите са над 500.

Директорът на Центъра за дистанционно и електронно обучение към Нов български университет, където се провежда квалификацията – Христо Чукурлиев, заяви, че щом вече има втора група обучени, това е доказателство за траен процес и сигурен успех. За приноса на НБУ за въвеждането на метода Монтесори в детските градини зам.кметът Стоянов връчи на Чукурлиев плакет от името на градоначалника Иван Тотев.

montesori_diplomi (11)

„Не е въпрос да се състезаваме с когото и да било, стремим се към европейско ниво, към отворено образование за децата, и родителите, за да разчупим системата и дадем възможност за интеграция от най-ранна възраст“, каза още заместник-кметът Стоянов.

Психологът Ренета Венева, която е сред обучителите, благодари на учителите за труда и усърдието, но напомни, че тепърва им предстои много работа със семействата. Тя цитира Мария Монтесори, че най-великото чудо и дар, което можем да дадем на децата, са отговорността и независимостта, за което е необходима Монтесори общност.

montesori_diplomi (6)