Имаме силно мотивирани екипи и сериозни директори, готови да въвеждат иновации, казва зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов

Подготвя се общинска програма за оптимизация на училищната мрежа в Пловдив

 

large_7a34590363877eeb96f4709bb5dabcab9bfc5c42

-Г-н Стоянов, в последната година се наблюдава оживление и видима промяна в дейността на доста пловдивски училища, въвеждат се нови технологии, а самият вие сте пряк участник в този процес. Каква е амбицията?

-От началото на миналия мандат основната позиция, която защитаваме е, че общината има роля не само в поддръжката на сградния фонд, но и в подпомагане на добрите практики. Затова стартирахме програма за техническа помощ на учебния процес, т.е. да подкрепим училищата да въвеждат технологии в ежедневната си работа. Вярвайки, че технологиите дават възможност, без да сменяш учебния план, да направиш образованието по-интересно и интерактивно. Всяка година всички общински училища могат да кандидатстват за електронни дъски, софтуер за обучение, интерактивни модули, оборудване на специализирани кабинети по физика, химия, математика. Все неща, които правят обучението любопитно и дават възможност на децата да са част от образователния процес. Ситуация, в която един учител стои 45 минути отпред и си разказва урока, вече не съществува. В момента децата от малки са технологично по-напреднали от родителите си, да не говорим от бабите и дядовците си. Един телефон вече е с възможностите на нормален компютър. А образованието изостава. В ОУ „Ал. Константинов” се въвежда Google приложение за образование с вътрешна мрежа с имейли,база данни, качена онлайн, достъпна за учители, деца и родители. Това улеснява учебния процес и го прави видим. Тази технология много ще помогне на училището, а ние трябва да помогнем на други училища да въвеждат подобни системи. Всички големи корпорации разработват такива софтуери, т.е. ангажимент на държавата, на местната власт и най-вече на директорите като мениджъри е да търсят нововъведения. Слава богу, има все повече директори, които въвеждат новите технологии, осъзнавайки нуждата от това.

-Това обаче изисква доста по-голяма подготовка и квалификация на учителите. Има ли съпротива?

-Всеки един учител има мисията да променя света и да дава кураж и визия на своите ученици. Тежка професия, в която няма как да си в ролята на статист. Детето често прекарва повече време с учителя, отколкото с родителя, затова е важно какъв е подходът. Няма как в 21 век да очакваме методи, използвани преди 70 години, да ни вършат същата работа. Така или иначе българското образование изостана драматично от западния свят по време на комунистическия режим и имаме задача да наваксаме. България е част от нормалния свят, сред онези 1 милиард души, на мястото на които искат да са останалите 7. Всичко зависи от нас, не толкова от министъра, от образователната реформа,  дори от бюджета. Въпрос на желание.

-Образователните проекти, които общината инициира, са с подкрепа на неправителствени организации.

-Общината има за цел да работи с всяка добра неправителствена организация. Трябва да партнираме с онова звено в образованието, което дава добра добавена стойност. Миналата година стартирахме мащабен проект, който не сме популяризирали много, но вече има сериозни резултати. 8 училища в Пловдив пилотно стартираха програма за иновативни училища. Която, като име, съвпада със заложеното в новия просветен закон, но е по-различна. Основен партньор е „Световен образователен форум България”, а целта е да променим начина на преподаване. Амбицията ни е да има повече интерактивност, работа в групи, децата да добиват презентационни умения, да ги учим да са индивидуалисти и едновременно с  това добри отборни играчи. Важно е учениците да  участват активно в урока. За всичко това не е нужно да бъде променяна учебната програма. Изискват се допълнителни умения, които не са свръхусилията на учителите, така че да може ученикът да не бъде пасивен слушател. В някои от пилотните училища вече има сензорни дисплеи, децата буквално влизат в 3D реалност, в която решават задачи по математика. Важното при старта на проекта беше да убедим преподавателите,  дори и родителите, че е добре децата да бъдат обучавани в групи. Няма чин зад чин, класовете са разположени в четири групи по шест деца, които работят заедно, решават задачи заедно, състезават се като отбор и това дава добри резултати. Разбира се, тези групи се сменят постоянно, за да има баланс. И да няма критики, че отличниците са дърпани надолу или пък, че по-слабите трудно догонват по-будните. Добрият пример дава възможност на децата да се състезават и да напредват. И първите резултати са налице – намаляване на отсъствията и покачване на успеха.

-Това означава ли, че моделът е универсален и приложим за различните типове училища?

-Аз съм сигурен, че работи, но ще ни трябват още една-две години, за да видим тенденцията. Важното е, че вече имаме 100 обучени учители, тази година ще станат 200. До края на годината тези 8 училища на сто процента ще въведат новите методики за обучение. Има интерес и от други. Посоката, в която вървим, е правилна. Имаме силно мотивирани екипи и сериозни директори, които разбират важността на тази задача. Надявам се до година-две да сме изградили устойчив модел, който да може да прилагаме. Тези дни посетих част от училищата, за да отбележим първите резултати. Усмихнатите деца стават все повече. Те се забавляват и се радват да ходят на училище. Което е голямо постижение, както за учителите, така и за директорите. Ако можем да накараме повече деца да влизат с удоволствие в клас, значи сме си свършили работата.

-В края на миналата година общината подписа споразумение за партньорство и с фондация „Заедно в час”.

-Фондацията има глобалната задача да осигурява подкрепящи учители, минали школовка, които да подпомагат по-слабите звена. Вече стотици педагози работят по техни програми. Имаме активна комуникация с преподавателите от Пловдив и завършилите програмата, за да ги запазим за образователната система. Обмяната на опит и подготовката на общи програми е важен ресурс. Сега кандидатстваме за домакинство на един от световните форуми на международната мрежа Teach For All. Постоянно търсим възможности с неголеми ресурси да подобряваме образователната система. “Световен образователен форум България” също готви международна конференция, която ще се проведе за втора поредна година през юни в Пловдив.

-От години се говори за преструктуриране на училищната мрежа с цел оптимизация, но с влизането на новия закон процесът като че не търпи отлагане.

-Този въпрос винаги стои. Тази година ще подготвим общинска програма за оптимизация, която ще предложим за гласуване в Общинския съвет. Имаме четири-пет училища с под 150 деца. Което значи функционална невъзможност да се издържат. А други се задъхват. В момента внимателно обмисляме, правим консултации с Регионалния инспекторат по образованието как да ги обединим с други. Т.е. да дадем на децата по-добра възможност за образование. Същевременно сградният фонд на други училища не достига. Това е една възможност да имаме печеливша ситуация от двете страни – да, малко ще намалим администрацията, но чертаем вариант, в който да не съкращаваме хора.

-Да не забравяме и битовете проблеми. За разлика от детските градини, училищата изостанаха със санирането, а това неизбежно се отразява на издръжката.

-Последните 5 години не сме изпуснали нито една програма. Санирали сме 45 училища, детски градини и ясли. С градините и яслите почти приключваме – тази година, ако имаме шанс, всички ще бъдат санирани. Санираните училища са 10-11, затова сега те са приоритет. Трябва да си дадем сметка обаче, че основен ремонт на едно училище е 3-4 млн. лева и това далеч не е по силите на един общински бюджет. Но затова пък сме добри в проектите и ще използваме всяка възможност. Винаги ще има течащи покриви, които ще трябва да се ремонтират, по-важно е съдържанието в тези сгради.