В общежитието има всички условия за пребазиране на децата, за да не пострада стартът на учебната година, обясниха учителите

DSCF6476

Само година, след като бе санирано, тази сутрин пожар изпепели покрива и почти целия последен етаж на помощно училище “Стефан Караджа”. Изгорели са три класни стаи, учителската стая и директорският кабинет.  Най-вероятно огънят е тръгнал от оголен кабел на елинсталацията, който е дал късо съединение. В момента в училището се извършва ремонт на парната инсталация и целият двор е разкопан. В резултат на пожара и от обилните валежи помещенията са наводнени.

Добре че по време на пожара не е имало хора в сградата. Децата са по домовете си. Ужасно е това, което се случи, но поне няма пострадали, което е най-важното, споделиха пред “Уча в Пловдив” от екипа на училището. Хората, меко казано, са в шок от случилото се. Още повече, че съвсем наскоро училището е било модернизирано и отвън, и отвътре. За разлика от останалите школа, тук се касае за специфично оборудване и обзавеждане за консултация, диагностика и лечебно-възпитателна работа на деца с тежки и множество увреждания. Всички, които са в града, веднага са пристигнали в училището, след като научили за трагедията. Утешително е също, че не цялата документация е напълно изгоряла. Педагозите обясниха, че в общежитието има всички необходими условия за пребазиране на децата, за да не пострада стартът на учебната година. Това е корпусът в съседство, който също е скоро ремонтиран и в него се обучават децата от начален курс.

От общината заявиха, че на сесия на ОбС ще се разгледа предложение за спешно отпускане на средства в помощ на ремонта, въпреки че училището е държавно. От “Жилфонд” са направили оглед на щетите, заедно с началника на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова.

Сградата е снабдена с видеонаблюдение, така че записите от камерите също ще послужат за изясняване на причините за инцидента.

Image_4937133_128

 

1 КОМЕНТАР

  1. Най-важното е че няма пострадали. Другото е маловажно!

Коментарите са затворени.