Ивайло Къртев и Димана Праматарова ще участват в Европейското научно младежко изложение в Сараево

Рекорден брой ученици се състезаваха с научни проекти в конкурса на МОН. Момчил Калестров от ПГ по електротехника и електроника се класира за лятната школа на УчИМИ-БАН

Стефан Гайдаров от Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ ще представя България на Европейския конкурс за млади учени през септември т.г. в Катовице, Полша. 11-класникът спечели това признание, след като проектът му „Енергии в деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане“ влезе в тройката на най-добрите на тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти“ на МОН. Стефан се състезава в област „Информатика“. Другите две високо оценени разработки са по физика – „Теоретично и eкспериментално изследване на корабни следи“ на единадесетокласничката Александра Петкова от Национална природо-математическа гимназия, и „Откриване на синтетични изображения посредством надзиравано контрастно обучение“ на Делян Бойчев от 12. клас в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ Велико Търново.

Рекордните 42 научни проекта, разработени от 55 ученици, участваха в тазгодишното издание на конкурса. Победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова на церемония в институцията.

В конкурса участват научни проекти от областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Той е част и от съпътстващите инициативи на рамковите програми за научни изследвания и иновации на Европейския съюз.

„През годините наши представители са били носители на различни награди от европейския конкурс – форум, в който стотици млади хора от различни страни от Европа и света влизат в състезание в полето на научното познание. Участието в подобен формат и изяви ни вдъхва увереност, че конкурсът е форум, който ще продължава да привлича талантите на България, готови да поемат по пътя на неизвестните предизвикателства в търсене и изследване на нови идеи във всички научни области“, допълни заместник-министърът.

За участие в Европейското научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина през юли, журито определи други три проекта. Единият на ученици от Американския колеж, а другите два са отново на ученици от МГ „Акад. Кирил Попов“ – „Изследване на фосфоресцентни материали, получени чрез модифициран метод, невключващ ко-утаяване“ с автор Ивайло Къртев от 11 клас и „Целочислени отношения на произведения от факториели“ на Димана Праматарова от 10 клас.

На Swiss Talent Forum България ще бъде представена от Георги Пашалиев, автор на проекта „Съвместно изчисляване на математическо очакване със стратегически играчи“.

Два проекта бяха избрани за участие и в лятната изследователска школа на УчИМИ-БАН. Това са „Binary codes with forbidden elements“ на Деян Божков от Американския колеж и BasicOS“ Момчил Калестров от ПГЕЕ – Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.