Последно поколение технология, базирана на виртуална и добавена реалност, в новите кабинети по биология и физика на СУ „Патриарх Евтимий”

Стереоскопичен дисплей, камера за свързване към втори екран, 3D принтер и специални софтуери ще бъдат инсталирани в новата лаборатория по природни науки на СУ „Патриарх Евтимий”. Днес училището получи оборудването по проект „Създаване на виртуални STEM лаборатории, базирани на технологии за виртуална и добавена реалност“.  Той предвижда обзавеждането на два специализирани кабинета – по  биология и здравно образование и по физика и астрономия, където ще бъде инсталирана последно поколение технология.

„Учителите и учениците ще имат възможност да работят във виртуалната STEM лаборатория и в двата кабинета чрез станции за виртуална реалност zSpace. По този начин, освен че ще изучават STEM по наистина иновативен метод и ще имат достъп до качествено и систематизирано учебно съдържание, те ще могат сами да създават такова, като запишат урока или практическа дейност на станцията zSpace”, обясни директорът Валентина Стоенчева.

По думите й, това ще съдейства за разширяването на добрия опит с други учебни заведения в страната, където вече е въведена технологията и този модел на обучение.

Учителската станция zSpace ще се свързва към проектор/дисплей, като по този начин образът ще може да се проектира на голям екран пред целия клас. Планираната учебна среда ще дава достъп до повече и по-разнообразни учебни материали, както и възможност за работа с технология и по модел, които привличат вниманието на ученика.

„Паралелно с изучаването на учебния материал, учениците ще свикнат да работят в модерна информационна и технологична среда и ще изградят допълнителни дигитални компетентности и умения. Проектът е обвързан със стратегията ни за иновативно училище и кандидатстването  по програмата на МОН за иновативно училище „(STEAM)2= хармония“ SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS X SMART THINKING, ENGAGING, ACTIVE learning and MOTIVATION  – Умно Мислене, Ангажиращо се с Активно учене и Мотивация.