Децата приемали с голямо въодушевление свещеника, който водел беседите в Стаята на добротата.

Децата от ОДЗ “Боряна” редят Вазовата „Молитва” и учат Десетте божи заповеди като игра

 

Децата приемали с голямо въодушевление свещеника, който водел беседите в Стаята на добротата.
Децата приемали с голямо въодушевление свещеника, който водел беседите в Стаята на добротата.

 

Идеята възниква спонтанно по време на детски концерт. Докато са в дилема как да предотвратят лошите постъпки на деца и как да помогнат на родителите в изграждането на добри навици, предучилищни педагози решават да създадат Стая на добротата. Целта е чрез християнски добродетел да се възпитат ценности като смелост, справедливост, опрощение, търпение, скромност, благоразумие, вяра, любов, честност и човеколюбие.

„Традиционните добродетели днес са дефицит. Тревожна е констатацията в световен мащаб за отчуждение, насилие, упадък на морала, нарасналата агресия, наркотични зависимости. Затова си поставихме задача да изградим ценностна система у децата на база християнските добродетели и да приобщим родителите към идеята”, споделят директорът на ОДЗ „Боряна” – Станислава Бекярова, и шефът на образованието в район „Западен” – Веселина Балджиева. Те ще презентират проекта си на Осмата научно-практическа конференция по предучилищно образование „Водим бъдещето за ръката”,който ще се проведе от 22 до 24 април в Плевен.

Тъй като образованието в детските градини е светско, Бекярова и Балджиева дали свобода на родителите да вземат сами решение дали да дадат съгласие децата им да бъдат включени в проекта. Провели анонимна анкета с родителите в ОДЗ „Боряна” дали искат децата им да изучават християнските ценности и добродетели. Попълнилите анкетата със съгласие били повече от очакваното. Само 17 семейства не пожелали да участват. Това обнадеждило амбициозните дами да поискат съгласие от общината и Регионалния инспекторат по образованието, благословия дал и пловдивският митрополит Николай. Изготвили програма на обучение един път месечно и решили беседите да се водят от свещеник. Поставили икони в Стаята на добротата, обзаведена в битов стил.

Кметът на „Западен” застанал зад идеята стаи на добротата да се обособят и в другите детски градини в района.

Родителите попълнили декларации за съгласие. Дори семейства с друго вероизповедание – будизъм и мюсюлманство, също пожелали децата им да се включат в проекта.

Първата стая отваря врати в Деня на християнското семейство миналата година. До февруари тази година броят на децата, които посещават стая на добротата, набъбнал до 833. Беседите се  водят от свещеник за Рождество Христово, Ивановден, Йордановден, Трифон Зарезан и Заговезни, а сега продължава с цикъла пролетни празници. Срещата със свещеник бил изключителна емоция за децата, разказват педагозите. Той им разказвал за светците, българските традиции за всеки празник- облекло, за молитвата . Под формата на игра обяснил Десетте Божи заповеди. През идните месеци заниманията ще се провеждат  на открито сред природата.

Родителите също проявили интерес към беседите и се включили във възстановките на традиционните празници. Включили се в изработването на риби от тесто, сурвачки, родословни дървета. На Бъдни вечер децата пресъздали една от притчите за раждането на Исус.

Всяко занимание да  започва със стихотворението „Молитва“ на Вазов.

4

 

След събитията в Мизия родителите и педагогическият екип събрали дрехи, завивки, играчки, спално бельо и го предали на колектива  на ОДЗ „Детелина”.

„Стаята на добротата”  постигна  целта си. Намаля чувствително агресията между децата. Вече се изслушват, отстъпват си играчки, помагат си взаимно, говорят с премерен тон. Родителите се сплотиха. Започнаха заедно да организират празниците и да се включват по-активно в дейността на детската градина”, щастлива е Веселина Балджиева.