Как да оцелеем или Ден на ориентацията организира Студентски съвет за новоприетите преди откриването на новата академична година

 

“Щафета на познанието” бе връчена на четиримата първокурсници, приети с максимален бал и пълни шестици в Медицинския университет. Те получиха статуетката на скулптора Веселин Ламбрев – свитък на познанието и храм с ключалка към науката. Награждаването бе част от церемонията по откриване на учебната година. Пластиката ще бъде предавана от поколение на поколение всяка година на постъпилите с най-висок бал в университета. Сегашните носители ще предадат „Щафетата на познанието“ на новите отличници догодина.

„Пожелаваме на новите студенти стремежът към знание да им помогне да отключат храма на науката и да заразяват с ентусиазъм, трудолюбие и отдаденост”, обърнаха се от ректорското ръководство към първокурсниците.

1100 са първокурсниците във вуза, в това число и чуждестранните студенти. Отличниците бяха наградени с учебници, апарат за измерване на кръвно налягане, стетоскоп и лекарски престилки. Приветствие от страна на българските студенти поднесе Стефан Иванов, а от страна на чуждестранните – Саткарн Шергил от Великобритания – студент по медицина в пети курс.

Ден по-рано – на 16 септември, Студентски съвет проведе за новоприетите Ден на ориентацията,  известен още като „Как да оцелеем в МУ – от студенти за студенти”. „Зайците”получиха съвети за успешно начало на първи курс и как да стигат от съответните аудитории. Опитните им колеги представиха студентските организации, в които могат да членуват.