В новата сграда в двора на СУ „Найден Геров” ще има и спортна зала

Първа копка на образователен център по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ бе направена днес в двора на СУ „Найден Геров” в Столипиново. Финансирането е осигурено от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Преди две години председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер посети ромския квартал и проведе разговори за бъдещи дейности в училищата „Найден Геров“, „Кирил Нектариев“, детска градина „Лилия“ и ДКЦ „Изток“. Няколко месеца по-късно между Община Пловдив и Българо-швейцарска програма за сътрудничество беше подписано споразумение по проект „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи“, чието изпълнение стартира в началото на 2017 г.

В новата сграда на Образователния център ще функционира спортна зала, тъй като в момента такава липсва и в двете училища. Предвидена е зала за работа с деца и родители, където семействата ще бъдат въвличани в дейности за насърчаване на образованието, стая за медиатори, съблекални и помощно помещение.

В момента и в двете училища се провеждат извънкласни занимания по проекта, включително уроци по български език, художествени дейности и спорт. Създаден е клуб „Активен родител“, на който ежемесечно се обсъждат идеи, проблеми, планират се дейности в помощ на трудно адаптиращи се ученици, които са в риск от отпадане.