Инициативата за разделно събиране на отпадъците и стимулиране на четенето започва първото си национално турне от Пловдив

DSCF6097

Срещу 5 килограма стара хартия за рециклиране всяко дете може да получи книга по избор и подаръци. Това ще се случи по време на детския празник „Стара хартия за нова книга”, който ще се проведе на 5 септември от 10 часа на площад „Стефан Стамболов”. Инициативата под надслов „Почисти и прочети“ стартира първото си национално турне от Пловдив. Децата ще научат повече за рециклирането – как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и сами да си изберат книжки. Събитието е организирано от „ЕКОПАК, Книжен център „Гринуич“ и Община Пловдив.

В програмата са включени екотеатър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките, много музика, танци и игри. Предвидена е екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

Началото на инициативата бе поставено преди две години на 15 септември с идеята, че всяко дете от ранна възраст трябва да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. Над 4200 деца са се включили в двете издания на инициативата, а предадената хартия възлиза на 24 тона.