Учителите на "Заедно в час" от Пловдивско се снимаха пред сградата на общината със зам.-кмета Стефан Стоянов.

 Община Пловдив подписа меморандум с фондация „Заедно в час”. 5 училища с ниски резултати влизат в проект до края на годината

Учителите на "Заедно в час" от Пловдивско се снимаха пред сградата на общината със зам.-кмета Стефан Стоянов.
Учителите на “Заедно в час” от Пловдивско се снимаха пред сградата на общината със зам.-кмета Стефан Стоянов.

Станимира Паскова е от Кърджали, но до такава степен е приела мисията на фондация „Заедно в час” като своя, че премества цялото си семейство в садовското село, за да продължи да работи като мотивиращ учител. „Имам късмета, че съпругът ми също е учител и се съгласи да направим тази решителна крачка. Цялата общност в селото ни подкрепи, помогна ни да си намерим къща и да се устроим”, разказа 40-годишната жена пред „Уча в Пловдив”.

Днес тя бе сред двадесетимата педагози на фондация „Заедно в час”, който представиха мисията на мотивиращия учител и присъстваха на подписването на меморандума за сътрудничество с Община Пловдив.

„Един от основните приоритети на Община Пловдив в последните години е да развива и подпомага системата на образованието в града и да създава програми за по-добро обучение на нашите деца. През последните две години имахме възможност да подпомагаме дейността на „Заедно в час“. Стигнахме до изготвянето на меморандум, за да фокусираме усилията си в общи проекти. Основната ни задача е до края на годината да селектираме пет пловдивски училища, чиито ученици са показали ниски резултати, да подобрят. Разработваме и програма за иновативни училища“, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов.

DSCF6686

Двете страни ще работят за внедряването на иновативни практики и за привличането на високо квалифицирани и мотивирани млади хора към учителската професия, за кариерното ориентиране на учениците. Това ще става чрез съвместни инициативи, обмен на информация, знания, опит, идеи и добри практики.

„Заедно в час“ е пета година в България.  През 2015 година кандидатите да се включат в програмата са били 1000, от които са одобрени 90. Наесен 18 учители ще влязат в класните стаи на 10 училища в региона. Сред тях е и Професионалната гимназия по механотехника.

„В продължение на две години Велизар преподава английски език и резултатите бяха невероятно. Сега приемаме още двама души по този предмет. Ние се областен град и, за разлика от колегите в малките общини и по селата, на мен не ми е проблем да намеря преподаватели. Но учителите на „Заедно в час” създават дух, разчупват стереотипа и децата много ги харесват”, обяснява директорът на гимназията Анета Чилингирова.

С трима учители от „Заедно в час” ще започне новата учебна година и училището в Караджово. Директорът Красимира Благоева обясни, че обучават деца от три етноса и етническото напрежение се отразявало огледално на ставащото в обществото ни, затова имало нужда от мотивиращи педагози за привличане на интереса и задържането на децата. Същото е в Христо Даново – Карловско, където пък учениците са само от ромски произход. Там също влиза „Заедно в час”.

Целта на фондацията е да удвои броя на участниците в програмата през идната учебна година. За целта се търсят мотивирани и амбициозни млади хора, готови да работят в клас. Не е задължително да имат учителска правоспособност, тъй като задължително преминават обучение в Пловдивския университет преди да влязат в час. Търсят се 2000 души, тъй като след пресявката реално 10 на сто се включват в програмата, обяснява директорът Евгения Пеева.

Като част от международната мрежа TeachForAl l„Заедно в час“ работи в партньорство с над 35 организации на 5 континента за разширяване на образователните възможности за всички ученици по цял свят.

DSCF6683