Учителите в извънредната ситуация не са в отпуск, ако осигуряват 5 часа на ден обучение

Срив в една от електронните платформи, която учители смятаха да ползват за въведеното от днес дистанционно обучение на класовете си, тази сутрин се срина. Периодично се появяваха съобщения, че ще заработи от 8,30 часа, после – от 9,30, но сайтът не започна да функционира.

Става дума за най-масово използвания е-дневник shкolo.bg . До момента той е работил безупречно. Администраторите му поддържат и множество допълнителни възможности, заради които някои го сравняват със социална мрежа, защото и в него може да се обменят информация и файлове, както и във Фейсбук, да се води чат. Училищата, които трябваше да използват shкolo.bg , провеждаха уроците чрез Вайбър.

Вероятно причината за срива е натоварването, на което платформата е била подложена при започване на дистанционното обучение.

Иначе от днес училищата Пловдив преминаха на дистанионно обучение. Към момента всички 52 общински училища имат внедрени облачни технологии. През почивните дни в непрекъснат онлайн контакт с родителите и учениците, от учебните заведения събираха усилено информация за това колко деца разполагат вкъщи с необходимите устройства – компютър, лаптоп или таблет, и интернет. Създадената организация на работа предвижда всяко училище да избере възможност за създаване на виртуална класна стая – shкolo.bg, Уча.се, Вайбър, Фейсбук, контакти по телефона, Google classroom, електронни дневници, както и платформите за свободен достъп до електронните учебници.

Учителите в извънредната ситуация не са в отпуск, ако осигурят 5 часа на ден обучение. Отчитането става с  поименна форма, в която се вписва предметът, времето на проведено онлайн обучение, с кои класове е работено, с кои деца и родители е проведена онлайн консултация, с кого е съществена връзка по телефона и колко време е отнело това. Подготовката на електронни ресурси и консултациите с колеги и ръководството по организационни въпроси също влиза в петте часа.

Министърът на образованието Красимир Вълчев успокои родителите, че не се обмисля отлагането на изпитите в края на учебната година, които предстоят на 7, 10 и 12 клас.

“Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца”, обясни той.

Най-вероятно пролетната ваканция ще бъде ограничена до почивните дни за Великден.

Ето и препоръките, които МОН публикува към родителите:

–  Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

– Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

– Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

– Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

– Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

– Насърчавайте детето да бъде активно.

– Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

– Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

– Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

– Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.