Ръководствата на пловдивските държавни вузове очакват неясноти за системата след приетия вот на недоверие към правителството

Медицинският университет води класацията по месечни възнаграждения сред пловдивските висши училища. Средната заплата на преподаватели и администрация е 2439 лева, показват данните на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ на КНСБ. Следва академичната общност на Пловдивския университет, където се разписват средно срещу 2 401 лева. На трета позиция е пловдивският филиал на Техническия университет – там получават средно по 2048 лева. В АМТИИ възнагражденията са средно 1806 лева, а в Аграрния университет – 1799 лева. Най-накрая е Университетът по хранителни технологии – 1723 лева. Председателят на синдиката доц. д-р Лиляна Вълчева уточни, че данните са за декември 2021 година. Лидер в националната класация са МУ – София с 3400 лева средна месечна заплата. Значително изоставане в заплащането има в Лесотехническия и Минногеоложкия университет.

Доц. Вълчева днес бе в Пловдив за участие в среща с ректорите на държавните висши училища от града под тепетата. Домакин бе Медицинският университет. Тя заяви, че КНСБ ще настоява за нови 30 млн. лева при актуализацията на бюджета. Те ще се насочат пряко за комплексна оценка на качество на обучението, както и за стипендии на докторанти и студенти. Искането на синдиката е стипендиите за докторанти да станат 1000 лева.

„Тези средства от общо 50 млн. лева са жизнено необходими за българското висше образование“, заяви доц. Вълчева и добави, че всички университети са подкрепили с декларация исканията за повече средства за трудови възнаграждения.

Пловдивските ректори изразиха опасения, че след приетия вот на недоверие към правителството очакват неясноти за системата на висшето образование. Ректорът на МУ проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че във висшите училища не са получили 20-те  млн. лева, определени с проектозакон, които са за увеличаване на заплатите на изоставащите.