Прегледите са в рамките на Националната седмица за борба със затлъстяването и ще се извършват от 23 до 29 ноември

Община Пловдив започва кампания за борба със затлъстяването при децата. От 23 до 29 ноември, в рамките на Национална седмица за борба със затлъстяването,  Спортният диспансер ще извършва безплатна диагностика.

Медицински проучвания установяват изключително висока степен на разпространение (над 50 %) на обезитас сред учениците. В глобален мащаб наднорменото тегло се нарежда като пети рисков фактор за здравето.  44% от случаите на диабет, 23 на сто от сърдечно-съдовите заболявания и между 7 и 41% от раковите заболявания са пряко свързани с наднорменото тегло, алармират медици.

В Спортния диспансер ще се извършва безплатна диагностика на деца и юноши за определяне на индекса на телесната маса, съотношението талия/ханш, за да се оценят и сърдечно-съдовите рискови фактори.

Прегледи ще се правят всеки ден от 14:00 – 18:00 ч. при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 и след предварително записване на телефон: 032/ 64 39 02 или 64 40 49.

Росица Тонева – експерт в областта на храненето и диетиката, ще извършва консултации и ще изготвя индивидуални хранителни режими срещу заплащане.