Сензорната стая със звездно небе и професионалните паралелки по цветарство и дърводелство впечатлиха чуждите гости

DSCF5288

 

Специални педагози, логопеди и психолози от Англия, Шотландия, Германия, Белгия, Румъния, Гърция и Полша пристигнаха днес в помощно училище “Стефан Караджа” за обмяна на опит при работа с деца с увреждания. Пловдивското училище е домакин на международна среща по проект “Мобилността – паспорт за комуникация” на програма “Еразъм+”.

“Запознахме ги какво правим, за да научим децата да се справят с различни житейски ситуации. Ще им покажем опита си за работа с деца с тежки увреждания, деца от аутистичния спектър и Даун синдром”, обясни директорът на училището Веселка Бакиш.

Днес гостите ще посетят панаира на професионалното образование, където ученици от “Стефан Караджа” ще участват в състезание по озеленяване. Чуждите педагози останали впечатлени от професионални паралелки за изработка на врати и прозорци и цветарство в училището с идеята децата да получат занаят.

“Заедно със семействата се опитваме да повишим компетенциите на нашите възпитаници за ориентация в градска среда, обслужване, развитие на фина и груба моторика, за учене. Те работят по отделни образователни програми, разработени от учителския екип. Така че всяко от тях, според индивидуалните си възможности, има набелязани задачи, които трябва да постига в рамките на учебната година”, обяснява директорът на училището.

DSCF5289

При днешната си обиколка на училището, делегацията остана изключително впечатлена от сензорната стая, обзаведена с уреди за комуникация. Децата релаксират под звездно небе и могат да докосват звездите на фона на лека музика. Водни дюшеци, меки мебели и топки влизат в употреба според диагнозата. Стаята е обзаведена със средства на студенти, събрани от миналогодишното издание на “Open student fest”.

DSCF5286