Пловдивските състезатели се оказаха в призовата тройка на регионалните състезания „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“

Флан от спанак и пащърнак с плънка от сирене с трюфел и ягоди донесоха второ място на 11-класник от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Атанас Маринов представи своето училище на регионалното състезание „Най-добър млад готвач“, домакин на което бе Пловдив. 26 участници от цялата страна демонстрираха майсторските си умения в „Кухнята на Рая“, която предостави всичко необходимо на учениците, за да изпълнят поставените от журито задания. Изискването тази година бе състезателите да използват продукти и подправки от региона, който представляват.

„Сиренето с трюфел е от фермата на Христо Георгиев, който е бивш наш ученик и е правил демонстрации в учебния ресторант на гимназията. Продуктите му взеха златен медал от Международната изложба за храни и напитки „Фудтех“, поясниха ръководителите на пловдивския отбор Галина Банкова и Яна Кирякова. Предястието си Атанас гарнира с крем от трюфел, гел от портокал върху пясък от фурми и чипс от пащърнак с глазирани ягоди с мед и микрорастения.

Основното ястие, което ученикът от 11 д клас приготви, бе пресовано свинско бонфиле, мариновано с бяло вино, мащерка и чесън с коричка от шамфъстък, бадеми, лешници и пармезан. Месото, закупено от ферма в Чешнегирово, бе гарнирано със сотирани манатарки в масло, крем от пащърнак и чипс от пармезан.

20 сервитьора имаха за задача да поднесат по най-оригиналния начин ястието, приготвено от младите готвачи. Уменията на зрелостничката Християна Вълчева бяха оценени подобаващо от журито, което я класира на второ място. То бе оглавявано от Петър Йоргов – председател на Българска асоциация за кулинарна култура, организатор на фестивали и кулинарни форуми, а по настоящем шеф готвач в ресторант винарна Ди Вайн.

Варна зае първо място при готвачите, а Ямбол – при сервитьорите. Класираните на първите три места в двете състезания получиха купи и медали. На националното състезание в Албена през април отиват заелите от 1 до 9 място.