s7

Седмокласниците, които не са се справили успешно с националното външно оценяване, могат да се запишат в непрофилирани паралелки на СОУ-та. Те са извън регулирания план-прием, който се утвърждава от Регионалния инспекторат по образованието, и за който има централизирано класиране. Става дума за общообразователни паралелки, където могат да кандидатстват ученици, получили двойки по български или математика или такива, които са се явили само на задължителния модул. Припомняме, че от 4947 явили се в областта по първия предмет, 967 изкараха слаби оценки. Рекордно много са скъсаните по втория – 1700.

Тези деца трябва да продължат да учат някъде и, ако не искат да останат в училищата, от които идват, има вариант да се запишат в общообразователни паралелки, обясняват директори на СОУ-та. За децата от малките населени места можело да се окаже наложително да се преместят, ако няма достатъчно ученици за формиране на паралелка с 8-класници.

СОУ “С. Велики”, например, обявява прием за ученици в 8 клас, които неуспешно са положили националното външно оценяване. След завършване на 8 клас, те получават право да продължат обучението си от 9 до 12 клас в паралелките с профил “Информационни технологии” или “Предприемачество и бизнес”. Необходимите документи са удостоверение за завършен 7 клас, удостоверение за преместване и характеристика. Училището има одобрена профилирана паралелка “Информационни технологии”, за която приемът е централизиран.

2723 деца са подали документи за участие в първо класиране за прием в гимназиите. Те ще се състезават за 72 профилирани и 50 професионални паралелки. Резултатите с максимални и минимални балове ще бъдат обявени на 27 юни. Очаква се да има закрити паралелки още на първия етап, тъй като учениците са по-малко от местата.

1 КОМЕНТАР

  1. Могат да се запишат в непрофилирана паралелка ??? По надолу четем: СОУ „С. Велики“, например, обявява прием за ученици в 8 клас, които неуспешно са положили националното външно оценяване. ……. получават право да продължат обучението си от 9 до 12 клас в паралелките с профил „Информационни технологии“ или „Предприемачество и бизнес“ …Училището има одобрена профилирана паралелка „Информационни технологии“, за която приемът е централизиран Пълна глупост с двойки записват вече

Коментарите са затворени.