Носителят на тазгодишната Вазова награда Милен Русков ще засади иглолистно дърво на площада

169 години от рождението на Патриарха на българската литература честват днес в Сопот. Тържествата започнаха със света литургия, отслужена в църквата „Св. св. Петър и Павел“, и продължиха с детско утро.

Стотици таланти от цялата страна се включиха в националния ученически конкурс „Вазовата България“. За пети пореден път къща музей „Иван Вазов“ и община Сопот организираха надпревара, за която участници от 5 до 12 клас изпратиха рисунки, есета, стихотворения, разкази. Награждаване на призьорите ще бъде днес  в музея, където са предвидени драматизации и рецитации. Веднага след това ще бъде връчена Детската Вазова награда на младата авторка Изабел Овчарова. Тя е само на 18, но има 200 000 последователи в You Tube. „Щастливей“ е дебютната ѝ книга, в която младата авторка споделя своята лична история. Разказва за трудностите и радостите, през които е преминала до момента, за златните места и спомените от детството, за любовта и разделите, за приятелите и предизвикателствата. Изабел не спестява истината за преживените от нея неуспехи и разочарования, но вярва, че няма нищо случайно.

Следобед в къщата музей „Иван Вазов“ е предвидена среща разговор с носители на Вазовата литературна награда през годините, а вечерта с тазгодишния отличен  – автора на „Възвишение“ и „Чамкория“ Милен Русков.  По традиция той ще засади иглолистно дърво на площада.

Сопот е снимачна площадка за една от сцените на филма „Възвишение“. Револверът на Гичо е гравиран от майстора от Спотския еснаф Евгени Димов.

Празникът, който е под патронажа на вицепремиера Марияна Николова, ще завърши с концерт на открито и заря.