За хиперактивните има възможност за видеопрожекции и музика

Солна стая, която пресъздава атмосферата на морски бряг чрез използване на модерни технологии, ще подпомага терапията на децата от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование. Проектът за създаването й получи сумата от 17 640 лева по програмата на МОН за изграждане на съвременни кабинети за подкрепа на развитието на деца и ученици. Последните довършителни дейности приключиха в петък, но вече 50 родители на деца от Центъра са подали заявления за посещение.

„Съчетаваме халотерапия и музика. Смята се, че наситеният със солни частици въздух помага на организма да се пребори с някои заболявания и успокоява хроничните. Нашите деца по-често боледуват, така че се надяваме престоят в стаята да има укрепващ ефект. Солта, която е използвана за направата й, подсилва имунитета, влияе на нервната система и преноса на нервни импулси, на мускулите и тяхното съкращаване и отпускане, помага да се регулират pH нивата в тялото“, пояснява директорът на Центъра Катя Стоилова.

Т.нар. солни тухли оформят тавана и стените, където има вградено осветление и видеопрожектор. С всяко дете ще се работи индивидуално в зависимост от неговата диагноза. То ще влиза в стаята задължително с придружител. Осветлението може да се регулира, което е важно при хиперактивните, за които то не трябва да е прекалено силно, а по-дискретно. За да може да се гарантира 15-минутен престой на децата, колкото е необходимо за един терапевтичен сеанс, има възможност да се прожектират асоциативни изображения, анимации или клипове за задържане на вниманието.

„Освен с лечебните си свойства върху физиката, солните стаи имат ефект и върху психическото здраве. Престоят действа успокояващо и релаксиращо, затова ще го комбинираме с други видове терапии и рехабилитации, за които децата идват при нас. Неслучайно сме предвидили и музика в стаята“, добавя Стоилова.

По график тя ще може да се използва и от други деца със СОП.