Ученици от четири държави с призив за устойчиво готвене в Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”

Модерната кулинария е тази, при която всеки продукт намира своето приложение, а не изхвърляме храни, от които други биха имали огромна нужда. В това са категорични ученици и специалисти от няколко държави, сред които България, Италия, Словакия и Северна Македония. В Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” те показаха майсторство в приготвянето на наистина модерни и здравословни ястия.

Усвояването на зелените умения, тоест опазването на околната среда и ценните ресурси, е главната мисия на проекта Green forк, който се реализира с европейски средства. Неговата финална среща се проведе именно в гимназията в Пловдив.

„Много е важно още от ранна възраст децата, и особено сред учениците в гимназиите, които подготвят кадрите за хранителната и туристическата индустрия, да се възпитава усетът да не се разхищават продукти. Нужно е и подходящо обучение за управлението на храните, така че да се стимулира и популяризира здравословното хранене“, коментира Лучия Велева, която е председател на фондация „Кураж“, един от партньорите в проекта. Според нея подготовката на добре подготвени кадри между 18 и 30 години помага наистина да се намери решение на проблема с нездравословните храни, които младите, а покрай пандемията и все повече възрастни хора, използват.

На гастрономическото пътешествие в Пловдив участниците от различните страни се представиха с традиционни ястия от своя регион. Домакините от България – гимназията по туризъм, впечатлиха гостите си със сезонни изкушения – печена тиква с мед и орехи и две погачи, напълно подходящи за коледния пост. Словаците пък показаха халушки, а италианците – модерни плата с брускети, традиционни сирена, колбаси и плодове. Специалната изненада бяха прочутите коктейли „Аперол шприц“ и „Негроне“, които бяха приготвени с предколеден привкус.

Всички участници в кулинарната среща в Пловдив се обединиха около тезата, че внедряването на принципите на устойчивото готвене в ежедневието ни, но и в учебните програми по кулинария и ресторантьорство, е повече от необходимо. Затова и проектът по програма “Еразъм +” е озаглавен „Зелената вилица“ – за да предизвика размисъл у всеки как да сведем до минимум отпадъците, да използваме всички съставки и разбира се да се стремим към регионалните рецепти със сезонни продукти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.