Закон божи, черковно пеене, граматика, четене, писане, смятане, битоописание и география  били основните предмети, по които първите ученици трупали знания, разказват архивите на ОУ „Неофит Рилски”

Къщите на селянина Кара Георги и на Спас Костадинов са първите класни стаи на училището в Ягодово, а годината е 1848. В статията под заглавие „Статистика на училищата в Княжество България през 1897-1898 година”, която се пази в Националния музей на образованието в Габрово, се казва, че школото в Катунско Конаре (днешно Ягодово) е открито през 1948 година, когато за учител бил цанен даскал Лука Стоянов от Жеравна. На първо време за училищни помещения били използвани някои от селските къщи, които по това време са около 50-60. Учениците учели азбуката, написана им на листчета, а учителят си гледал по това време терзилъка. От време на време прекъсвал работа, привиквал ги и ги изпитвал. На тези, които напредват по-бързо, възлагал да учат по-слабите. Славянски прочит, закон божи, черковно пеене, граматика, четене, писане, смятане, битоописание и география – това били основните предмети, по които първите ученици трупали знания. По настояване на Лука Стоянов селяните се заели и в югоизточния край на черковния двор построили отделна къща, пригодена за жилище на учителя, като едно от помещенията  служело за класна стая. В това здание са се учили селските деца до 1870 година, когато нуждата, най-вероятно от нарасналия брой на учениците, заставила селяните да построят училище.

Това разказват архивите за едно от най-старите школа у нас – ОУ „Неофит Рилски” в село Ягодово. По повод юбилея учители и ученици подготвят исторически кът, в който ще представят откъде е тръгнало и къде се намира днес училището, което носи името на една от водещите фигури в българското просветно движение, определян като патриарх на учителите и книжовниците през Възраждането. Снимки, предмети, стари бележници и учебници, елементи от ученически облекла ще намерят място в къта.

Юбилейното тържество ще се проведе на 31.октомври, а покана да се присъединят към празника са получили всички минали и настоящи преподаватели. Главните роли обаче са поверени на децата, които подготвят драматизации и фолклорни изпълнения. В училището се обучават 140 ученици от I до VII клас. Директорът Ана Иванова ще направи мултимедийна презентация за живота и делото на патрона Неофит Рилски.