20160421_104127

Първият етап от оптимизацията на пловдивското образование започва. За реформи и сливания на детски и учебни заведения се говори от години. Преди време имаше опит това да се случи, но бурно недоволство прекъсна в зародиш идеите на общинската администрация. Сега обаче общинските съветници предстои да дебатират предложението на зам.-кмета по образование Стефан Стоянов за сливането на 12 детски градини и две училища, което ще се гледа на сесията на 17 май.

ЦДГ “Искра” отива в “Зора”, ЦДГ “Щурче” – в “Майчина грижа”, ЦДГ “Деница” – в “Осми март”, ЦДГ “Надежда” – в “Светлина”, ЦДГ “Арлекино” – в “Чайка” и ЦДГ “Ружа” – “Маргаритка”. Базите на забавачките, които ще се прелеят в по-големите градини, се запазват, но ще има единно ръководство и управление. За съкращение на учители едва ли може да се говори. Причината е, че по-малките детски заведения са с по 4-5 групи.

“Сливаме 6 подблокови градини със съседни до тях, които разполагат с по-добра база. В последните години общината непрекъснато обновява и модернизира базите на детските заведения, строят се нови градини. Вървим към постепенно закриване на подблоковите, където условията по никакъв начин не отговарят на съвременните изисквания. Това обаче ще се случи поетапно”, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Едно от най-предпочитаните от родителите основни училища в “Централен” – “Душо Хаджидеков”, ще поеме ОУ “Георги Бенковски” в Съдийския квартал. Не е тайна, че “Душо”-то се задъхва от деца и че ръководството е принудено да наема допълнителни помещения в подблокови пространства, за да отговори на изискванията за целодневно обучение и да поеме повечето от желаещите. Тъй като основната сграда е крайно недостатъчна и не може да поеме всички ученици, а общият им брой надхвърля 800.

В същото време в ОУ “Г. Бенковски”, което миналата година отбеляза 90-годишен юбилей, се обучават 126 деца. В начален курс паралелките са само 4, една от които е маломерна. От 5 до 7 клас общият брой на учениците е едва 38. От няколко месеца насам начело на школото е старият нов директор Виктория Теленчева, която спечели дело за неправомерно уволнение.

5 КОМЕНТАРА

  1. страхотна директорка е Теленчева, но не я оставиха на мира и сега ще я елиминират

    • Ех, госпожа Бонка пак се произнесе! Щото най-много разбира от образование!!!

  2. Подблоковите на Душото са си от преди повече от 30 години, що пишат глупости. Нещо, което работи и дава резултати ще бъде разрушено… за кой ли път!

  3. Браво !!! Да се местят децата от квартала заради тези от селата където учат в училището!!!
    Ревизия на всеки ученик къде родителите му плащат данъци!

  4. Гадове,
    Посегнаха и на най – святото – децата ни! Да се направи ревизия на всички приети деца: кой от какъв адрес идва. Спрете корупцията в тези училища : 2000 лв. се говори за прием на дете от селата. РЕВИЗИЯ и ПРОВЕРКА!!! След проверката ОСТАВКА на директора, както и на всички замесени, Нека децата ни да учат в квартала си, а не селяните в града гражданите на село. Кмете, затова ли плащам данъци? ПОДКРЕПЕТЕ не мен, а ДЕЦАТА !!! ПРОВЕРКА, ПРОВЕРКА, ПРОВЕРКА. СПРЕТЕ КОРУПЦИЯТА!

Коментарите са затворени.