Регионалното управление на образованието чака решението на МОН

Професионалната гимназия по строителни технологии „Пеньо Пенев“ да се слее с Професионалната гимназия по транспорт. Решение на мотивираното предложение на Регионалното управление на образованието се чака от МОН, тъй като и двете училища са държавни. Идеята е да се обединят в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“.

Причината е драстичният спад на броя на учениците в ПГСТ „Пеньо Пенев“. Двете гимназии са базирани на една и съща улица, така че бъдещото обединение няма да затрудни учениците от присъединеното училище.

Професионалната гимназия по строителни технологии е основана като сградостроителна школа през 1952 г.  Шест години по-късно се разширява заради увеличените мащаби на строителството в Пловдив и областта. През 1973 г. става СПТУ по индустриализирано строителство, а от 2003-та има статут на професионална гимназия.

В момента обучава по специалности, които са много търсени на пазара на труда и добре платени, но не са особено привлекателни за младежите. Приемът след 7 клас е по специалностите „Изолации в строителството“, „Електрически машини и апарати“ и „Външни облицовки и настилки“. И трите са с немски език, тъй като училището провежда производствени практики в Германия.

На този етап двете гимназии реализират държавния план-прием за догодина като отделни училища.

Евентуално преобразуване ще реши дългогодишния проблем на съжителство на ПГСТ „Пеньо Пенев“ с Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“, които делят една сграда.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.