Опитите отпреди години за първолаци с руски в ЕГ „Иван Вазов” се оказали неуспешни

 

uchete ezici v ezikov centar „kolumb“! 40 chasa dnevni ezikovi kursove po angliiski, ispanski i italianski ezik  za 90 lv. ili 80 chasa vecherni sabotno-nedelni kursove po angliiski, ispanski i nemski za vazrastni za 150 lv.!

 

 

Нямаме условия за прием на деца след 5 клас, а и, за разлика от математиката, обучението по чужд език има друга специфика. Това коментираха директори на езикови гимназии под тепетата по повод споразумението между депутатите в парламентарната комисия по образование хуманитарните и езиковите училища да приемат ученици след 5 клас. Новият закон за училищното образование ще дава възможност на езиковите гимназии за по-ранен прием, а не, както досега, от 7 клас. Те ще имат възможност да се наричат гимназии без да се налага промяна на статута им. Дебатът тръгна от бъдещето на Математическите гимназии, които настояват и в новия просветен закон да могат да осъществяват прием след 5 клас, когато избуява талантът. За да не се сърдят, това право получили и други гимназии. В предишния вариант на законопроекта се предвиждаше математическите, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това обаче предизвика масови възражения от страна на родители и педагози. В резултат на недоволството законопроектът бе наново дискутиран в тази му част.

„Щастлив съм, че проблемът с Математическите гимназии е разрешен, защото години наред съм бил свидетел каква сериозна подготовка се осъществява с децата в 6 и 7 клас. Те влизат след изключително сериозен подбор и наистина са най-добрите, чийто талант колегите развиват. Материалната база обаче в ЕГ „Пловдив” едва ли ще ни позволи такъв прием, а и в проектозакона е казано „по желание”. Ние сме на двусменен режим, много от паралелките учат и в общежитието. Ако има прием, той трябва да е след сериозен тест”, коментира бившият преподавател в Математическата гимназия и настоящ директор на Английската – Николай Радев. По негово мнение приетите след 5 клас ученици трябва да са с предимство на националното външно оценяване в 7 клас, ако кандидатстват за същото училище. От друга страна обаче това би означавало неравнопоставеност спрямо останалите кандитати. Седмокласниците, които завършват Математическата, се състезават на общо основание.

„За мен кварталните училища трябва да станат профилирани или професионални, за да са по-привлекателни за учениците, а не да ограничаваме елитните”, каза още Радев.

„Възприемам идеята за математическите, защото, ако е талант, той трябва да бъде доразвит, докато при чуждият език не е точно така. Обучението в подготвителен клас е сериозно и пак подготвяме успешни участници в олимпиади и международни състезания. При нас има италиански и испански, освен английски, немски и френски. Какъв ще е приемът, а да не говорим, че ще издъхнем откъм материална база”, каза временно изпълняващият длъжността директор на ЕГ „Иван Вазов” Вихра Ерамян. Преди години били правени опити да се въведе прием от 1 клас с руски, но той се оказал неуспешен.

За Хуманитарната гимназия базата ще се окаже основна пречка за ранен прием. Тя дели една сграда с ОУ „Александър I”.