????????????????????????????????????

Ромчетата и техните родители ходиха на опера, куклен театър и цирк по проекта „Растем заедно”. Шест детски градини в „Източен” вече имат интерактивни дъски, 43 таблета и 2200 тома детска литература

300 деца от „Столипиново”, които не знаеха дума български, днес вече нямат проблеми с езика и са готови догодина да влязат в първи клас. В рамките на двугодишния проект „Растем заедно” малчуганите от шест детски градини в „Източен” – „Лилия“, „Наталия“, „Родина“, „Биляна“, „Щастливо детство“ и „Маргаритка“,  са имали общо 26 860 часа български език, за да наваксат пропуските. Заниманията са се водили в групи между шест и осем деца, като новото тук е, че към обученията са били привлечени и родителите. Повечето от тях също били неграмотни, така че уроците постигали двоен ефект. Майките и татковците ставали преки свидетели на напредъка на своето дете и вкъщи се стараели да говорят на български.

Всички деца, участници в проекта, които в момента са 5 и 6-годишни, са били диагностицирани. 92 на сто подготвителна група 5-годишни  са показали високо и средно ниво на владеене на езика, а при 6-годишните този процент е 99.

„Надявам се колегите в училище да ги поемат със същия стимул и да работят с тях така усърдно, както и ние, за да не загубим мотивацията и натрупаната енергия”, призовава ръководителят на проекта и главен експерт по образование в район „Източен” Стефка Симеонова. Тя е убедена, че подготваците ще се справят добре и в училища извън махалата.

В потвърждение на думите й на заключителното събитие по проекта присъстваха бъдещи първокласници от ДГ „Родина”, които се представиха пред публиката на фона на „Де е България”.

„Моята родина е прекрасна,/ в нея аз родих се,/ моя България, моя страна,/ в сърцето ми ти си една”, рецитира с плам Молла Асенов. Останалите пет деца не запънаха нито веднъж, докато демонстрираха пред гостите колко добре са научили стихотворенията „Родна реч” и „Високи, сини планини”.

Като важен фактор за постиженията Симеонова отчете промяната на образователната среда в детските градини. Всички шест разполагат с интерактивни дъски, съвременни дидактични материали и игри. По проекта са били закупени 43 таблета с оперативна система андроид и 2200 тома детска литература. Енциклопедиите, например, имали лента със скенер, която показва костната система на динозаврите. Съдържанието на част от приказните заглавия било илюстрирано с музика. Детските заведения вече разполагат със 120 народни носии от различните етнографски области, които в бъдеще могат да използват за спектакли по различни поводи. За да развият таланта на малчуганите, за заниманията по изкуства били наети експерти – сценографи, хореографи, театрални педагози, художници.

За да се изведат децата и родителите от гетото и да се формира вкус към изкуството били организирани посещения на опера, куклен театър и цирк. Хлапетата имали 10 срещи с Госпожа Опера и вече няма детско заглавие от пловдивския афиш, което да не са гледали. Същото може да се каже и за спектаклите в кукления театър, на които ходил и кметът на район „Източен” Николай Чунчуков.

„Много семейства, които не бяха излизали от квартала, „прогледнаха”, че без образование няма интеграция”,  категоричен е Чунчуков и добави, че е разработен наръчник за работа с родители. Той подчерта още едно постижение по проекта –  влизането на образователния медиатор в класификатора на професиите. Именно медиаторите са изиграли важна роля за успеха на този проект, които ще продължат да работят и занапред.

Кметът Иван Тотев, който присъства на срещата, изрази надежда, че тези деца и родителите им ще бъдат заразителен пример за другите. Градоначалникът бе категоричен, че в бъдеще в подобен проект трябва да бъдат включени още повече деца от етническите квартали и обеща общината да финансира продължението му.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.