????????????????????????????????????

Ромчетата и техните родители ходиха на опера, куклен театър и цирк по проекта „Растем заедно”. Шест детски градини в „Източен” вече имат интерактивни дъски, 43 таблета и 2200 тома детска литература

300 деца от „Столипиново”, които не знаеха дума български, днес вече нямат проблеми с езика и са готови догодина да влязат в първи клас. В рамките на двугодишния проект „Растем заедно” малчуганите от шест детски градини в „Източен” – „Лилия“, „Наталия“, „Родина“, „Биляна“, „Щастливо детство“ и „Маргаритка“,  са имали общо 26 860 часа български език, за да наваксат пропуските. Заниманията са се водили в групи между шест и осем деца, като новото тук е, че към обученията са били привлечени и родителите. Повечето от тях също били неграмотни, така че уроците постигали двоен ефект. Майките и татковците ставали преки свидетели на напредъка на своето дете и вкъщи се стараели да говорят на български.

Всички деца, участници в проекта, които в момента са 5 и 6-годишни, са били диагностицирани. 92 на сто подготвителна група 5-годишни  са показали високо и средно ниво на владеене на езика, а при 6-годишните този процент е 99.

„Надявам се колегите в училище да ги поемат със същия стимул и да работят с тях така усърдно, както и ние, за да не загубим мотивацията и натрупаната енергия”, призовава ръководителят на проекта и главен експерт по образование в район „Източен” Стефка Симеонова. Тя е убедена, че подготваците ще се справят добре и в училища извън махалата.

В потвърждение на думите й на заключителното събитие по проекта присъстваха бъдещи първокласници от ДГ „Родина”, които се представиха пред публиката на фона на „Де е България”.

„Моята родина е прекрасна,/ в нея аз родих се,/ моя България, моя страна,/ в сърцето ми ти си една”, рецитира с плам Молла Асенов. Останалите пет деца не запънаха нито веднъж, докато демонстрираха пред гостите колко добре са научили стихотворенията „Родна реч” и „Високи, сини планини”.

Като важен фактор за постиженията Симеонова отчете промяната на образователната среда в детските градини. Всички шест разполагат с интерактивни дъски, съвременни дидактични материали и игри. По проекта са били закупени 43 таблета с оперативна система андроид и 2200 тома детска литература. Енциклопедиите, например, имали лента със скенер, която показва костната система на динозаврите. Съдържанието на част от приказните заглавия било илюстрирано с музика. Детските заведения вече разполагат със 120 народни носии от различните етнографски области, които в бъдеще могат да използват за спектакли по различни поводи. За да развият таланта на малчуганите, за заниманията по изкуства били наети експерти – сценографи, хореографи, театрални педагози, художници.

За да се изведат децата и родителите от гетото и да се формира вкус към изкуството били организирани посещения на опера, куклен театър и цирк. Хлапетата имали 10 срещи с Госпожа Опера и вече няма детско заглавие от пловдивския афиш, което да не са гледали. Същото може да се каже и за спектаклите в кукления театър, на които ходил и кметът на район „Източен” Николай Чунчуков.

„Много семейства, които не бяха излизали от квартала, „прогледнаха”, че без образование няма интеграция”,  категоричен е Чунчуков и добави, че е разработен наръчник за работа с родители. Той подчерта още едно постижение по проекта –  влизането на образователния медиатор в класификатора на професиите. Именно медиаторите са изиграли важна роля за успеха на този проект, които ще продължат да работят и занапред.

Кметът Иван Тотев, който присъства на срещата, изрази надежда, че тези деца и родителите им ще бъдат заразителен пример за другите. Градоначалникът бе категоричен, че в бъдеще в подобен проект трябва да бъдат включени още повече деца от етническите квартали и обеща общината да финансира продължението му.