Отмениха решение на МС, което връща стола и кампуса на висшето училище, просветният министър отказа да приеме протестиращи студенти

69_big

Просветният министър изпързаля Аграрния университет и още четири висши училища, като се обяви против връщането на столовете и общежитията им. Въпреки че бе обещал пред ректорите, изненадващо Тодор Танев внесе предложение в МС за отмяна на решение №787 от 2013 година, с което се намалява капиталът на „Студентски столове и общежития” ЕАД и имотите се предоставят безвъзмездно за управление на университетите. На вчерашното заседание на кабинетът прие предложението, с което, на практика, петте държавни висши училища се оказаха излъгани. Научили за предложението на министъра, студенти от Пловдив, Русе, Габрово, Велико Търново и Стара Загора се озовали пред МС с искане да за среща с Танев преди гласуването. Той обаче отказал да ги приеме, разказаха разочаровани младите хора пред „Уча в Пловдив”.

Още по-абсурден е аргументът, който министърът посочва – според него прехвърлянето на имотите ще има отрицателен ефект върху дружеството и няма да му позволи да изпълнява дейността си. Какво се оказва – че се прави изкуствено дишане на мъртвец, т.е. трябва да се поддържа една държавна структура, от която няма никаква нужда, недоволстват студентите. Отмяната на решението е базирано на извършения анализ на отражението му върху финансовото състояние и функционирането на дружеството.

Към момента имотите продължават да са собственост на „Студентски общежития и столове”. Повечето от тях са в окаяно състояние. Именно затова ректорите водиха дълга битка да ги стопанисват, за да могат да инвестират в реновирането им. Всички те са разположени на територията на университетите. Прехвърлянето на правото на управление щеше да позволи на висшите училища да провеждат собствена политика по отношение на настаняването и осъществяването на контрол над организацията и реда в общежитията, за да се гарантира социално-битово обслужване на високо ниво.

От Аграрния университет уточниха, че разполагат с нотариален акт за тези имоти и че именно вузът плаща данъците. С отмяната на решението става невъзможен проектът на белгийски инвеститори за изграждане на модерен кампус на територията на висшето училище.