Новите учебници по история за 10 клас, по които учениците трябва да учат наесен, са на път да предизвикат скандал заради периода на комунизма, който според някои учители и историци е представен подвеждащо и манипулативно. Преподаватели са алармирали, че в представените им за оценка проекти са спестени или изкривени много събития за случилото се в периода 1944-1989 година. Журналистът Христо Христов – собственик на сайта desebg.com и автор на редица изследвания и исторически монографии за управлението на БКП, излезе с позиция, в която настоява за корекция на учебниците. Тя е изпратена и до министъра на образованието Красимир Вълчев, който има последна дума за одобряването на учебниците.

Проектите на нови учебници са минали и двата етапа на оценка – за съответствие с учебната програма, направена от комисия в МОН, и за пригодност за прилагане в клас, изготвена от учители по предмета. Издателствата, участвали в конкурса, са „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”. По думите на Христо Христов последните две са се справили доста по-добре от останалите, но и при тях има важни пропуски. Той е на мнение, че младите хора няма за научат истината за комунистическия режим, тъй като липсва подробно описание за ролята на ДС като репресивен апарат в тоталитарната държава, няма дума за зависимостта от КГБ, липсват описания за трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков, както и информация за 11 млрд. външен дълг и 26 млрд. вътрешен.

Очаквайте интервю по темата с доц. Веселина Вачкова – учен, историк, културолог. Тя е преподавател в НГДЕК и директор на Историческия музей в Перущица.