Всички български ученици незабавно да влязат в училище, а тестването веднага да спре, защото се създава разделение и огромен процент от децата са лишени от правото на образование. Да се сложи край на възможността родителите да могат да спират децата си от училище, избирайки ОРЕС. Това се казва в позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

От синдиката посочват, че учителите са с най-високия процент на ваксинация – близо 60%, а в същото време зеленият сертификат не бе въведен за депутатите в парламента.

„Що се отнася до бюджета на системата за догодина, добре би било да се приложи диференцирано ДДС към училищните разходи, а такса смет към образователните институции  да отпадне. По отношение на цените на ток, парно, електроенергия те се третират като търговски предприятия, което ги обрича на мизерия. Ако се приложи идеята на някои политици парите да следват само качеството, това ще породи още по-големи неравенства в образователната системата. Необходимо е в сега съществуващите делегирани бюджети да се добави компонент за учител в малките общини. По този начин ще се осигурят кадри и гарантира равен достъп до образование“, коментира лидерът Юлиян Петров.

Позицията на синдиката е за пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, но в този процес да бъдат ангажирани също учителите и техните национално представени организации.

По темата за началото на учебната година, синдикат „Образование“ прави национално проучване, но засега идеята намира по-скоро негативни реакции.

Що се отнася до политиката по подбор, задържане, защита, финансиране на труда, квалификация и атестация на педагогическите специалисти, от синдиката препоръчват да се вземат предвид, че българските учители са с най-високата за ЕС средна възраст, като тази тенденция се запазва последните 7 години, а младите, проявили интерес към образователната система, не остават трайно в професията.

„Дебатът за мандатност на директора е многогодишен. Добре е да се въведе изискване кандидатите да имат специалност „Управление на образованието“, докато сега се изискването само педагогическо. Да има условие да притежават опит като заместник-директори или съветник на директора, което е европейския формат“, коментира още Юлиян Петров.