Жалбоподателката, заради която ВАС спря Наредба 16, допреди месец е работила като начален учител в Пловдив

Своевременно да се изработи нова наредба за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции с участието на представителните синдикати и работодателски организации и включването на техни представители в комисиите за избор. А старата да бъде отменена.

За това настояват от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Поводът е напрежението, което се създаде в системата, след като ВАС спря Наредба 16 от 1 юли за конкурсите за училищни директори. МОН има 7-дневен срок, в който може да обжалва определението на съда.

„Ако това не се случи, огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата и конкурсите да бъдат компрометирани. Освен това трябва да се гарантира работата на образователните институции в периода до обвяване на нови с временно изпълняващи длъжността, защото много от директорите са с прекратени трудови правоотношения или в предизвестия“, се казва в становището на синдиката.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета, като най-голямата работодателска организация на директори и заместник – директори, също настояват максимално бързо да се изясни казусът, тъй като засяга повече от 400 педагогически колективи.

Припомняме, че до патовата ситуация се стигна след жалба на Костадинка Найденова от Брацигово, която настоява за спиране на изпълнението на нормативния административен акт, позовавайки се на настъпване на значителни и непоправими вреди при невъзможността да участва в обявените конкурси, и по-конкретно за заемане на длъжността „директор“ на СУ „Д-р Петър Берон“. Междувременно стана ясно, че през последните две години Найденова е работила като начален учител в пловдивски основни училища. Тя е била назначавана по заместване до връщане на титуляря. Тя е и общински съветник в местния парламент на Брацигово.