Синдикатът предлага от следващата учебна година учителите над 50 г. да бъдат с намалено натоварване от един час седмично

Добре е да имаме готова електронна платформа за провеждане на дистанционно НВО в 7 клас и зрелостни изпити, предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Мотивът за това предложение е непредвидимостта на ситуацията около пандемията от КОВИД-19 и водещата роля на здравното министерство във вземането на решения, свързани с образователната система.

Синдикатът предлага всички учители, на доброволен принцип, да се тестват за антитела. Заради забавянето на ваксините учители и директори, които са преболедували, щели да отстъпят на колеги, които имат по-спешна нужда.

„Завръщането на учениците след 4 февруари ще става по график, но безспорно превключването ще доведе до огромни трудности в организацията, защото много учители преподават едновременно както на паралелките в училище, така и в електронен режим. Разделянето на класовете е добра практика в Австрия, Дания и други държави, но там има двойно повече преподаватели. Втори учител преподава на учениците, които са вкъщи. Нека не забравяме, че в българските училища класните стаи, които разполагат с камери, за да може един учител да осъществява паралелно редовно и синхронно дистанционно преподаване, са много под 50%. Тъй, че разделянето на класовете е добро педагогическо решение, но приложимо в не повече от 20% от съществуващите класни стаи“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

За разлика от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, синдикат „Образование“ настоява да не се провежда национално външно оценяване в 4. и 10. клас.

Синдикатът смята, че преминаването на учителите към втора категория труд, подкрепено от 99% от педагогическите специалисти, би било правилно политическо решение. Друго предложение е от следващата учебна година учителите над 50-годишна възраст да бъдат с намалено натоварване от един час седмично, което да бъде първият компенсаторен механизъм.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.