Учителите не можели да ползват летния си отпуск, групите били пълни

Община Пловдив да създаде програма, която да поеме финансирането на заместници на учителите в детските градини. Предложението е на регионалната секция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, а поводът – невъзможността на предучилищните педагози да ползват платения си годишен отпуск заради пълните групи.

„Поради постъпили многобройни сигнали от пловдивски детски градини за назряващ конфликт между учители и родители по повод големия брой записани да присъстват през лятото, персоналът не може да излезе в лятна ваканция“, коментира регионалният председател Цило Нейчев. Според него един от вариантите е да се потърсят студенти по предучилищна педагогика, които да поемат децата през юли и август, а за заплащането да се погрижи общината, за да не се ощетяват бюджетите на детските заведения. Другото предложение е за график, при който съответни градини да затварят за по месец, което да се съчетае с извършване на ремонтни дейности.

От Синдиката на българските учители добавят, че по време на пандемията, когато училищата дълго време останаха затворени, детските градини работели, така че педагозите имали нужда да отдъхнат по-дълго през лятото.

„Всяка детска градина е направила проучване сред родителите какъв процент ще оставят децата си и през ваканцията, за да изготви график за отпуските. Могат да се слеят и групи. Невъзможно е да говорим за затваряне на детски заведения, още повече, че това е социална услуги. Истина е, че групите са пълни, но по принцип през месец юни е така. А сега трябва да отчетем и факта, че от април детските градини вече са безплатни“, коментира началникът на общинския отдел „Образование“ Донка Щилянова. Тя поясни, че на този етап няма как да се предвиди общинско финансиране за заместници.