Порочна практика е учителите да дават дежурства по коридорите и в двора, коментират от „Подкрепа” след инцидента в Сливен

89534

Държавата да поеме финансирането за охраната в училищата. За това настояват от образователния синдикат на “Подкрепа” след тежкия инцидент в гимназията по икономика в Сливен, при която загина 15-годишно момиче, а психологът на училището бе намушкан с нож. Необходимо е да се предвидят достатъчно средства за организиране на охраната в училищните коридори, прилежащите дворове и спортни площадки, както и за назначаване на охранители и портиери във всички учебни звена, категоричен е лидерът Юлиян Петров и уточнява, че в новия закон това не намира място.

На много места проблемът с охраната не е решен напълно, именно поради липса на финансиране. В делегирания бюджет не са заложени такива средства, което е затруднение най-вече за малките училища. Редовна практика е учителите да дават дежурства не само по коридорите, но и в двора, да следят учениците да не употребяват алкохол и цигари на територията на школото, да следят за живота и здравето им.

По-голямата част от училищата в Пловдив събират пари от родителите чрез настоятелствата за охрана. Малцина заделят от бюджета, за да платят за портиер и денонощно видеонаблюдение.

Синдикат „Образование“ предлага да се забрани влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Чак заключване няма смисъл, все пак в коцлагер ли ще ги превръщаме тея училища? Но наистина трябва да се измисли начин да се предотвратяват такива ужасии….

Коментарите са затворени.