petrov

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” е поискал от просветния министър Меглена Кунева национално представителна информация относно разходваните средства от началниците на  регионални инспекторати по образование и директори за изгубени съдебни дела и адвокатски хонорари.

„От името на инспекторатите обикновено се явяват юрисконсултите, защото институцията не може да си позволи да наеме опитен в трудово-правните дела адвокат. А директорът, завел делото, се явява с добър юрист и в повечето случаи печели. Сходен е принципът с делата, които завеждат учителите и които, обичайно печелят. И двата случая са ощетени децата, защото парите са за сметка на бюджетите”, коментира лидерът на просветния синдикат Юлиян Петров.

Синдикатът е поискал отстраняване на директора на ОУ „Пенчо Славейков“ Екатерина Делинова за некомпетентно управление и нецелесъобразно пилеене на парите на учениците в училището. „Уча в Пловдив” писа преди дни за проблема.

От „Подкрепа” припомнят, че през 2010 година бившият директор на ОУ „Пенчо Славейков“ Стоименка Георгиева „дари“ 28 000 лева на своя помощник в училището и спътник в живота Петър Димитров. Тази комбинация й струваше директорската позиция, но парите се оказа, че парите не са изплатени незаконно, а като обезщетение за уволнение.

По информация на синдикалната структура за по малко от две години в училището са пропилени 13 431 лева по съдебни решения, като към тях трябва да се прибавят и адвокатските хонорари.