DSC_0742

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не приема стандарта за статута и кариерното развитие на учителите и директорите в този му вид и предлага на МОН да продължи работа в рамките на  социален диалог. Огромен брой от текстовете, предложени в проекта, не кореспондирали с договорените по време на работната група.

Педагогическите специалисти се оказвали повече администратори, отколкото педагози. Проектът не давал отговор кариерните длъжности „старши учител“ и „главен учител“ за какъв период са. Ако са мандатни, в наредбата липсвала яснота за отнемането им. Освен това не било регламентирано задължението към работодателя да произвежда кариерни длъжности на педагогически специалисти за определен период.

„За кариерната длъжност „старши учител“ в проекта се изисква придобита пета или четвърта професионално-квалификационна степен. Това насочване на десетки хиляди учители към трите департамента за придобиване на ПКС звучи безкрайно необективно и много непрозрачно. Изискването за първа или втора професионално-квалификационна степен към всички сегашни и бъдещи главни учители навява мисли за корупционни схеми, които департаментите биха прилагали при този вид на стандарта. Визираният проект не обяснява какво се случва с хилядите учители, които имат придобита длъжност, но не отговарят на условието за съответната ПКС. Ще им бъдат отнети съществуващите длъжности, което противоречи на Кодекса на труда, или ще бъдат рекетирани да станат клиенти на българските образователни департаменти”, коментира лидерът на синдикат „Образование” Юлиян Петров.

Той предлага да се приложи алтернативен подход, като учителят или директорът да избират професионална степен или задължителната квалификация, измерена в квалификационни кредити.

В проекта за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите специалисти, не ставало ясно дали кариерните длъжности ще имат финансово покритие. Сега добавката за старши учител е 25 лева, а за главен – 60.