Шумът и поведението на учениците са основни дразнители за повече от половината педагози, сочат данните от последното проучване на Националния център по обществено здраве

МОН да проведе национално изследване на професионалния стрес и бърнаут синдрома сред учителите, настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Идеята е, на база на получените резултати, да бъде изготвена рехабилитационна програма.

В подкрепа на искането си, синдикатите припомнят данните от последното изследване на Националния център по обществено здраве – три четвърти от анкетираните учители характеризират ежедневното си натоварване като високо. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми. За психично изтощение след работа повече от два пъти месечно говорят 63% от изследваните, а за физическо  – 48 на сто. Половината от участниците в проучването заявяват, че имат нарушения на съня. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си в резултат на служебни ангажименти.

Шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината от педагозите.  Най-честите оплаквания са от болки в кости, мускули и стави (55 %), болки в гърба (38 %), замайване и виене на свят (36 %), тежест в сърдечната област (33%) и главоболие (33 %). Увеличава се делът на лицата с хронични заболявания, като най-разпространените са сърдечносъдовите, артрит, заболявания на белите дробове.

Провеждането на ефективна профилактика и рехабилитация е от изключително значение за опазване и укрепване на здравето и работоспособността на учителите, категорични са от „Подкрепа”.