Шумът и поведението на учениците са основни дразнители за повече от половината педагози, сочат данните от последното проучване на Националния център по обществено здраве

МОН да проведе национално изследване на професионалния стрес и бърнаут синдрома сред учителите, настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Идеята е, на база на получените резултати, да бъде изготвена рехабилитационна програма.

В подкрепа на искането си, синдикатите припомнят данните от последното изследване на Националния център по обществено здраве – три четвърти от анкетираните учители характеризират ежедневното си натоварване като високо. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми. За психично изтощение след работа повече от два пъти месечно говорят 63% от изследваните, а за физическо  – 48 на сто. Половината от участниците в проучването заявяват, че имат нарушения на съня. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си в резултат на служебни ангажименти.

Шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината от педагозите.  Най-честите оплаквания са от болки в кости, мускули и стави (55 %), болки в гърба (38 %), замайване и виене на свят (36 %), тежест в сърдечната област (33%) и главоболие (33 %). Увеличава се делът на лицата с хронични заболявания, като най-разпространените са сърдечносъдовите, артрит, заболявания на белите дробове.

Провеждането на ефективна профилактика и рехабилитация е от изключително значение за опазване и укрепване на здравето и работоспособността на учителите, категорични са от „Подкрепа”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.