От „Подкрепа” се зарекоха да не допуснат ощетени учители

Призоваваме работодателите в средното образование да спазят договореностите в КТД и да не ощетяват учителите с полагащите им се дни от годишната отпуска по време на грипната ваканция. Това заявиха от синдикат „Образование” на „Подкрепа” по повод въпроси на учители и дебати в социалните мрежи платени или неплатени са дните им заради извънредната почивка.

Със заповед на образователния министър преподавателите, които са членове на Синдиката на българските учители към КНСБ или на „Подкрепа”,  от тази година имат право на още 5 допълни дни платен отпуск за извънредни неучебни дни.

„Те имат право на 56 дни платен годишен отпуск, а всички останали учители са с 48”, уточни регионалният председател на синдикат „Образование” Цило Нейчев. Той обясни, че всеки учител е взел решение да ползва различен брой дни отпуска по време на грипната ваканция. Немалко преподаватели са предпочели да бъдат на работа по време на извънредната ваканция.

Ако някой е ползвал сега три от допълнителните пет дни, то оставащите може да си вземе при друга извънредна почивка. Тези, които са си изразходвали допълнителните дни, занапред ще използват полагащите им се от годишния отпуск. Всички учители, които не членуват в синдикати, но са решили да не ходят на работа по време на грипната ваканция, ползват дни от годишния си отпуск.

2 КОМЕНТАРА

  1. Моля назовете члена от КТ по който трябва да се ползва този отпуск! За редовния и допълнителния от синдикатите се използват членове 155 (5) и 156(А). Тези допълнителни дни се основават на чл…?

  2. В нашето училище директорката категорично каза да си пуснем 11 дена от платения ни отпуск и даже забрани да ходим на работа по време на цялата ваканция… За съжаление всичко зависи от директора в БГ .

Коментарите са затворени.