Какво се случва с училищата, които делят една сграда – няма как да са на четири смени, коментират от „Подкрепа”

Пловдивската структура на синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” е против възстановяването на физическите учебни занятия на учениците от  7 и 12 клас, ако извънредното положение приключи на 13 май. Такава заявка бе дадена от премиера Бойко Борисов в неделя. Това е общото мнение на членовете на организацията под тепетата, анализира регионалният председател Цило Нейчев след проведени разговори с председателите на секции по места.

Мотивите са, че има много пътуващи ученици от различни общини, особено в гимназиите, които ползват обществен и междуградски транспорт. Същото важи и за учителите. Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка да се окажат навреме в училище. Освен това, заразяването дори на един ученик и неговото карантиниране би означавало да се постави под карантина цялото училище с всички учители и техните семейства.

„В немалко училища няма осигурен едносменен режим. Има и такива, които делят една сграда – няма как да преминат на четири смени”, коментира Нейчев по повод заявката на МОН, че при възстановяване на присъствените занятия зрелостниците и кандидат-гимназистите ще учат на две смени, за да се осигури препоръчителната дистанция от 2 метра между чиновете, като в една стая не бива да има повече от 15 ученици.

Според синдиката трудно може да се гарантира безопасно разстояние в коридори и стълбища, които са по-тесни от два метра, както и в санитарните възли. Престоят на учениците по 5 часа в затворено пространство би било предпоставка за заразяването им, в случай че в помещението има вирусоносител, като тази вероятност се увеличава в пъти за учителите, които контактуват с по няколко класа, посочват още от „Подкрепа”.

„Много колеги имат часове в 7-ми, в 12-ти и в други класове, което би означавало да идват в училище за първа смяна в 8:00 часа и да комбинират фронтално с дистанционно обучение, да прекарват повече от 12 работни часа”, коментира още Нейчев. По думите му много от учителите вероятно ще откажат да са квестори на зрелостните и изпитите за кандидат-гимназистите, тъй като са в рисковата група 55+ и предпочитат да бъдат предпазливи. Което ще създаде проблем за образователните институции.

Що се отнася до учениците от останалите класове, мнението на “Подкрепа” е, че не също могат да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение. Забраната за писане на отсъствия се визира като основен пропуск в организирането на онлайн обучението, като учители и директори предлагат това да бъде разрешено с цел активизиране на част от учениците.

Утре предстои среща между министъра на образованието и социалните партньори, които заедно ще умуват как най-безопасно да стане връщането в клас и как да бъдат проведени националните външни оценявания и матурите.

„Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви лидерът на СБУ Янка Такева.