От „Подкрепа” призовават за светкавична промяна на Наредба 4, която се бави осем месеца, плашат с протести през септември

cdfbddc2c48444b387a60b93751bd651

Психотестовете ще взривят системата. Това предупреждава синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в писмо до здравния министър Николай Петров. Поводът е Наредба №4 от 24.10.2017 г. за определяне на заболяванията, които застрашават живота на децата и учениците, издадена от министъра на здравеопазването.

Във връзка със създалите се в резултат на това брожения през ноември в работната група от представители на МОН, МЗ и социалните партньори се договориха за промяна на чл. 5 от наредбата. Корекциите предвиждат учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години, а не ежегодно.

Вече осем месеца промяната не се е случила. Нещо повече – дори няма предложен проект за промяна в сайта на здравното министерство.

„Молим да ускорите процедурата и своевременно, в рамките на седмица, да публикувате проект за промяна във въпросната наредба. Синдикат „Образование“ цени сътрудничеството и партнирането с Министерство на здравеопазването и засега задържа желанието за искане на оставки и иницииране на протести на учителски синдикални организации от много български градове”, пише в писмото до МЗ.

Синдикатът е поискал от МОН да уведоми директорите на училища и детски градини да не прибързват с прегледите по Наредба №4, защото се чака съгласувана вече промяна. Ако това не се случи в рамките на месец, то през септември щял да последва протест.