Отпускането на студентски заеми с ниска лихва и възможност за опростяване в края на обучителния период дискутираха на кръгла маса в УХТ

Началната заплата на млад асистент да стане 1148 лева. За това преговаря синдикат Висше образование и наука към КНСБ. „В ход са преговори в бюджет 2020 да бъдат осигурени допълнителни средства за начална заплата на младите асистенти, които са около 6000 души”, обяви днес в Пловдив лидерът на синдиката доц. Лиляна Вълчева.

Кръгла маса на тема „Възможности за подобряване дейността на висшите училища в България“ се проведе днес в Университета по хранителни технологии в Пловдив. В нея участие взеха представители на Българската търговско-промишлена палата, на бизнеса, на Камарата на преподавателите от висшето образование, на академичната и научна общност. Като най-голям проблем, както за висшите училища, така и за бизнеса, бе посочен малкият кандидат-студенти и големият брой, напускащи страната, за да учат зад граница.

Създаване на нови специалности, съобразени с пазара на труда, и изключване на неперспективните, предложи председателят на БТПП Цветан Симеонов. За бизнеса е важно качеството на работната ръка – добри специалисти с възможности за развитие и търсене на иновации. Той посочи, че работодателските организации, заедно с КНСБ и КТ „Подкрепа“, обсъждат финансовите механизми за задържане на студентите. Най-добър и лесен ефект може да се постигне с отпускането на студентски заеми с ниска лихва и възможност за опростяване в края на обучителния период. Националната образователна карта в областта на висшето образование да се въведе след обществено обсъждане с ползвателите – около тази идея се обединиха синдикати, работодатели и БТПП.

Висшите училища да започнат да развиват консултантска дейност на фирми, а не само научна и образователна, предложи проф. Николай Щерев от УНСС. По думите му това ще допринесе за увеличаване на приходите.

Зам.-ректорът на Стопанската академия в Свищов проф. Андрей Захариев припомни, че в периода 2021-2027 г. със съфинансиране  от ЕС предстои да се изградят академични бизнес инкубатори, които е добре да бъдат създадени на базата на модерните технологии.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.