Глоба от 1000 лева за родител, който до един час не прибере от училище болното си дете, предлагат от синдикат „Образование”

Да не се разрешава обучение в електронна среда, ако няма наличие на здравословен проблем. Това е призивът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” в навечерието на новата учебна година.

„Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от страна родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази финансова мярка  ще се наложат уволнения на учители”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Той и колегите му приветстват приетите на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които дават възможност за обучение в електронна среда, но според тях не трябва масово да се прилага. Освен по здравословни причини и при епидемични ситуации.

По повод родителските протести срещу носенето  на маски, от синдиката смятат, че основната грижа в ситуацията на пандемия трябва да е за българския учител и всички работещи в образователните институции.

Те дори предлагат глоба от 1000 лева за родител, който до един час не прибере от училище болното си дете. Това предлага синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” на старта на учебната година. Идеята им е да се осигури максимално безопасна среда на труд и за учителите, които са “героите на деня” и застават на първа линия при усложнена епидемиологична обстановка. Ето защо председателят на синдиката Юлиян Петров призова учениците отговорно да спазват правилата и мерките, а родителите да имат активна роля в превенцията срещу COVID-19.

„Носенето на маски от учениците пази учителите. СЗО и УНИЦЕФ препоръчват децата над 12-годишна възраст да носят лични предпазни средства, защото според тях от тази възраст те могат да се самоконтролират. Но проблемът със самоконтрола и възпитанието в българската образователна система е доста по-различен в сравнение с повечето европейски държави”, коментира още Юлиян Петров. Според него средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да могат да се изпълняват всички препоръки за дезинфекция.

Що се отнася до наличието на техника, по проучване на синдиката около 60 на сто от учителите у нас нямат служебно дигитално устройство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.