18 отбора премериха сили на регионалния кръг на състезанието по приложна електроника в Техническия университет

Симулатор на автоаларма и светлинни ефекти за автомобил трябваше да измайсторят за 50 минути участниците в регионалния кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как”, който се проведе днес в пловдивския филиал на Техническия университет. 18 отбора от 17 града премериха сили в надпреварата, като Пловдив бе представляван от две училища – професионалните гимназии по електротехника и електроника и по битова техника. Според регламента учениците бяха разделени в две възрастови категории – 9-10 и 11-12 клас.

След като преминаха първото изпитание – 20 въпроса за 20 минути, състезателите получиха задача да направят електрически монтаж на печатна платка по дадена схема. Елементите за двете задания обаче бяха в един пакет, така че учениците трябваше да съобразят кой за коя схема отговаря.

По-големите показаха умения в сглобяването на аларма, която представлява светлинен сигнализатор, наподобяващ този на автомобила. Тя се поставя на арматурното табло и се включва автоматично при загасването на двигателя на колата. Втората задача, с която трябваше да се справят, бе монтажа на устройство, управляващо 12 светлодиода, които светват последователно два по два и така се получава добър зрителен ефект на бягащи светлини.

Мигаща 3D елха бе предизвикателството към първа възрастова група. Елхата се състои от две платки, които след монтиране на компонентите, се поставят една в друга и се захранва с 9V батерия. Втората задача за по-малките състезатели бе да сглобят устройство, управляващо 19 светлодиода, разположени така, че да образуват два кръга, които се събират в една точка.

Победителите на състезанието, организирано със съдействието на търговска верига „Елимекс”, ще се класират за участие в националния кръг в рамките на Панаира на професионалното образование през април в Пловдив.