Учениците са изведени, а извършителите вече са установени. След претърсване на сградата часовете са възстановени

Сигнал за бомба в ОУ  “Димитър Димов” е бил получен тази сутрин на телефон 112. Учениците са били изведени, а малко по-късно полицията установява и извършителите. Според протокола сградата е била претърсена. Проверката показва, че сигналът е бил фалшив.

Началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова заяви, че няма данни за сигнали до други учебни заведения и подчерта, че заканата не е същата като разпространената по-рано тази сутрин по имейлите на столични училища. Директори на седем софийски учебни заведения получиха заплахи по електронна поща. На база новия протокол за действие вече няма за бъдат затваряни сгради, ако постъпи бомбена заплаха, каза вчера вътрешният министър Иван Демерджиев.

Служителите на реда са установили, че обаждането за ОУ “Димитър Димов” е от две шестокласнички.

Учебните часове вече са възобновени.

Що се отнася до заплахите от миналата седмица, поради които кметът Здравко Димитров обяви петък за неучебен ден, полицията залови 23-годишен автор на заплахите и още двама 15 годишни тийнейджъри. Те са ученици в 9 клас в училище в Пловдив, които на 27 и 31 март са изпратили злоумишлени писма със заплахи по електронната поща до официалните мейли на ГДБОП в София, както и до две медии – информационен сайт и телевизия.

16-годишният ученик от Пловдив, задържан също от ГДБОП за подадени фалшиви сигнали за бомби в училища, вчера беше изпратен с прокурорско решение в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни. Той ще остане там 15 дни. На този етап спрямо него няма повдигнато обвинение. Защитата му ще обжалва мярката.

Общо осем души са задържани за бомбените заплахи срещу училища през изминалата седмица. Повечето от тях са непълнолетни.