„Инициативни родители – активни деца“ е мотото на проекта на СУ „Константин-Кирил Философ“. „Щастлива гора“ създадоха родители, ученици и учители на ОУ „Алеко Константинов“

Лесни и забавни инициативи, родени от въображението и опита на началния педагог Десислава Кръстева, превръщат родителите на нейните второкласници в истински партньори и помощници. За това как инициативността на семействата прави активни учениците от СУ „Константин-Кирил Философ“ старши учителят разказа на форума „Аз променям моето училище“. Заедно с нея на събитието, организирано от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив“, бе и Юлия Митева – майка на Катя. Тази година Деси Кръстева получи и почетната значка на Пловдив, а миналата и престижното отличие на МОН „Неофит Рилски“. Почти не минава образователен форум без нейно участие, на което тя презентира иновациите, които променят облика на класната стая.

„За да привлека родителите, реших да започна с нещо съвсем простичко. Кухнята и готвенето обединяват. Поставих първата задача с условието да бъде изпълнена в рамките на една седмица. Родители и деца заедно трябваше да приготвят любимото ястие у дома, да сервират масата и да ми изпратят снимки. Инициативата се оказа успешна и продължихме със селфи на любимото животно на мама. В един момент обаче бащите започнаха да ревнуват и измислихме задача и за тях – майката да поръча на бащата и детето какво да направят заедно. Така започнаха дребните ремонти в семейството“, разказва Кръстева.

Последвала заръката да опишат в рамките на три изречения любимото си семейно преживяване. За 8 март второкласниците съчинили пожелание за майките си в акростих и ги изненадали в добавка със собственоръчно нарисуван портрет. Част от родителите се отзовали с готовност на предложението да участват в един учебен час.

Родители и класен ръководител се обединили около идеята да празнуват заедно рождените дни на децата в музея. Там малчуганите се превръщали в нещотърсачи, които опознават археологията или природата, а на финала на празника си тръгвали не само емоционално заредени, но и по-знаещи.

„Децата разбраха колко много се грижат родителите за тях, а родителите – че в училището има приятелска атмосфера.  Аз, като учител, имам пълната подкрепа на семействата“, казва Деси Кръстева, която е и базов учител към Пловдивския университет.

Майката на Катя – Юлия Митева, също призна, че инициативите на класната сближили семействата, а това помагало на децата да се напредват все повече и да се чувстват щастливи.

Как учители и родители работят в синхрон доказва и проектът на ОУ „Алеко Констатинов“. За инициативата разказа Елеан Иванов – родител на Елеан младши.

Табела „Щастлива гора” с името на училището и своите подписите поставили второкласници на 1300 метра надморска височина. Деца от четирите паралелки на випуска, техните родители и класни ръководители се включили в залесителната акция на хижа Здравец, реализирана съвместно с Държавно горско стопанство и Лесозащитна станция Пловдив. Под вещото напътствие на горските, ученици и възрастни засадили 400 фиданки бял и черен бор.

Инициатива била реализирана по идея на бившия главен експерт в Регионалната дирекция на горите, а сега директор на ловно стопанство, Елеан Иванов. Той предложил на останалите родители да организират акция, която ще обедини училището и семействата, а заедно с това ще се постигне и възпитателен ефект. Директорът Красимир Ангелов откликнал на мига. Специално за събитието за всички били ушити шапки и шалчета в зелено с логото на проекта „Щастлива гора”.

Децата ще се грижат за своите фиданки и занапред, а Иванов обещава да осигури терен, за да може догодина и следващите випуски да създадат своя гора. Идеята е инициативата да се превърне в традиция за ОУ „Алеко Константинов”.

„След заселяването организирахме пикник и децата бяха невероятно щастливи. Надяваме се тази наша постъпка да бъде пример за останалите. Очакваме да се присъединят и други училища. Може да ни копирате, разрешено е“, категоричен бе Елеан Иванов.