Елена и Анастасия от ОУ „Кочо Честеменски” представиха проект за обезлесяването у нас по екопроект в Португалия

DSC00428

Седмокласнички от ОУ „Кочо Честеменски” имаха уникалния шанс да се запознаят отблизо с редките видове на остров Мадейра, Португалия, след като представиха успешно България по проект „По-добра околна среда, по-добро бъдеще” по програма „Еразъм остров Мадейра, Португалия, след като представиха успешно България по проект „По-добра околна среда, по-добро бъдеще” по програма „Еразъм+”.

Елена Сърванска и Анастасия Каракашева взеха участие в работната среща по проекта, като представиха свое презентираха свое проучване за обезлесяването у нас. Момичетата се позоваха на данни, според които, ако продължи безразборното изсичане у нас, до 2020 година горският фонд ще намалее с една трета. Заедно със своите учители Светлана Лесинска и Елена Налбантова, момичетата участваха в мобилността и призоваха да спре използването на изделия, направени изцяло от дърво, и да започне масово залесяване.

Българската група се включи в изготвената от домакините програма – презентиране  на екологични проблеми, дискутиране на  разрушителните последствия от обезлесяването и следите, които човечеството оставя върху природата. По време на работната визита ученици и учители от училищата партньори от Португалия, Испания, Словакия, Италия, Турция, Полша, Литва и Латвия посетиха  природни резервати и видяха автентични гори и растителни видове , опазени от местното население.

DSC01230-1

„Мадейра страда от липса на площи, но въпреки това никой не изсича бананите или палмите, а всички растения се съхраняват, за да се запази автентичният вид на острова от откриването му. Особено се впечатлихме от растението „ерика”, което живее до 150 години. В игличките му се събира вода и те не позволяват изсичането му, тъй като осигурява питейната течност. Островът е пълен с водопади”, сподели Светлана Лесинска.

Участниците в проекта са провели срещи с представители на местната и държавната власт. За да остане спомен от форума, всяка страна засадила дръвче в двора на училището домакин. До края на годината пловдивските партньори по проекта ще участват също в работни срещи в Испания и Литва.